2024. április 25., csütörtök

Mesterszakácsok a Városházán

Paskó Csaba versenyzőként részt vesz a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon

Paskó Csaba atya, a kelebiai templom plébánosa részt vesz a november 24-e és 28-a között Luxemburgban megrendezendő gasztronómiai világbajnokságon. Paskó Csabát a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egyéni versenyzőként nevezte be a megmérettetésre. A hírt szerdán a Városháza előcsarnokában megrendezett sajtótájékoztatón jelentették be. A sajtótájékoztatón jelen volt a magyarországi Békés Megyei Culinary Team is, amelynek tagjaként utazik Paskó Csaba a világbajnokság helyszínére.

Paskó Csaba a Békés Megyei Culinary Team tagjaival (Fotó: Gergely Árpád)

Paskó Csaba a Békés Megyei Culinary Team tagjaival (Fotó: Gergely Árpád)

– A Békés Megyei Culinary Team idén elfogadott mint a csapat tagját és mint versenyzőt. Így képviselhetem a Kárpát-medencei magyar kultúrát a versenyen. Sose tagadtam, hogy én vajdasági vagyok, sose tagadtam azt, hogy magyar ember vagyok, és mindig vajdasági magyarként éltem meg saját identitásomat. Amikor szakácsként szerepelek Luxemburgban, és ezt el is mondtam a csapatnak, hogy csak úgy tudom ezt megtenni, ha Vajdaságot viszem bele ebbe a történetbe. Így például az ötfogásos gálamenüben és a finger-foodokban megjelenik a kispiaci kecskesajt vagy a vajalja – mondta Paskó Csaba, és köszönetet mondott a szabadkai Zeneiskola és a Szabadkai Egyházmegye vezetőségének, hogy megértéssel fogadták, hogy a versenyre való felkészülés miatt kevesebb ideje marad a papi és a karnagyi teendőinek ellátására.

A sajtótájékoztatón felszólalt Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, a Békés Megyei Culinary Team csapatkapitánya, aki egy utazótáskát ajándékozott Paskó Csabának, amely a csapat egyenruháját tartalmazta.

A világbajnoksági fogások (Fotó: Gergely Árpád)

A világbajnoksági fogások (Fotó: Gergely Árpád)

– Mélyen megtisztelve érezzük magunkat, amikor egy ilyen patinás épületben lehetünk, mint a szabadkai Városháza, és elhozhatjuk ide nemzetünk gasztronómiáját. A csapattagokkal úgy érezzük, mi most otthonról hazajöttünk. Ezt így érezzük kiváló barátunkkal, Paskó Csabával is, akit néhány évvel ezelőtt ismertünk meg a gasztronómia kapcsán, és végül kollégák lettünk. Nem azért, mert mi papok lettünk, hanem azért, mert ő szakács – nyilatkozta Ambrus György, és reményét fejezte ki, hogy Paskó Csabával együtt a csapat kiváló eredményeket ér el a világbajnokságon.

A sajtótájékoztató végén Tokodi Károly, a szabadkai Zeneiskola igazgatóhelyettese mondott néhány szót, és sok szerencsét kívánt Paskó Csabának és a csapat versenyzőinek a világbajnoksághoz. A sajtótájékoztatón jelen volt Varga Károly, világbajnok kecskeméti mesterszakács, aki azon három magyar séf közé tartozik, aki világkupát nyert a luxemburgi gasztronómiai világbajnokságon. Varga Károly készítette fel Paskó Csabát a versenyre. A sajtótájékoztató hangulatát a Zeneiskola középiskolás kamarazenekara néhány zeneszám előadásával tette még ünnepélyesebbé. A Városháza előcsarnokában kiállításra kerültek azok az ételek, amelyeket Paskó Csaba a világbajnokságon is elkészít. Többek között megtekinthető volt a vajdasági sült kecskesajtból készült Zöld „elixír”, az Erdők kincsei elnevezésű belga csokoládés gesztenyés desszertvariáció és a Borókás vadnyúl „duett”.