2024. április 25., csütörtök

Az időseknek is vannak jogaik!

Tanácskozást és ismeretterjesztő előadást tartottak a magyarkanizsai nyugdíjasok számára

Kedden délelőtt a magyarkanizsai városháza nagytermében tartottak tanácskozást és ismeretterjesztő előadást a nyugdíjasok számára.

A magyarkanizsaiak igen sokféle kérdést vetettek fel az összejövetelen (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsaiak igen sokféle kérdést vetettek fel az összejövetelen (Puskás Károly felvétele)

A rendezvény központi témáját az idősek jogai képezték, amely kérdéskör – mint ahogy azt a szakemberek több ízben is hangsúlyozták – egyre aktuálisabbnak tekinthető napjainkban, ugyanis a folyamatos fejlődés és az egészségügyi ellátás korszerűsödése egyre inkább meghosszabbítja az emberi életet, mindez azonban egyúttal emeli a diszkrimináció és az emberi jogok megsértésének kockázatát is. Az idősek emberi jogainak tiszteletben tartása az egész társadalom előnyére válik, mert az idősebb személyek tudásukkal, tapasztalataikkal, bölcsességükkel továbbra is hozzájárulnak az egész társadalom fejlődéséhez.

A rendezvényen Lidija Ricz Richter, a Vajdasági Vöröskereszt önálló szakmunkatársa tartott vetítéssel egybekötött előadást, jelen voltak a magyarkanizsai Vöröskereszt munkatársai, valamint Csikós László, a magyarkanizsai községi tanács egészség- és szociális védelemmel megbízott tagja, aki ezzel is jelezni kívánta, hogy milyen fontos számára és az önkormányzat számára a községbeli idős személyekre való fokozott odafigyelés, illetve az aktuális jogszabályokkal való folyamatos lépéstartás.

Hodik Erzsébet, a Magyarkanizsai Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy mivel október az idősek hónapja, ők is számtalan tevékenységet szerveztek, köztük például időslátogatást, ugyanakkor a mostani előadás is az idősekre irányuló fokozott odafigyelés része.

– A Szerbiai Vöröskereszt jó néhány évvel ezelőtt, egészen pontosan 2015-ig szervezett egy felmérést az idősek helyzetére vonatkozóan. Az akkori felmérés szolgált a mostani tanácskozás alapjául. Sokszor arra kell ráébrednünk, hogy nemcsak nem tudják megvalósítani a jogaikat, hanem nincsenek is tisztában velük. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy amennyiben ismerjük a jogainkat, jobban fel tudunk figyelni a hiányosságokra is, és lehet, hogy közösen kell megoldásokat találnunk rájuk. Az utóbbi időben sajnos igencsak elöregedő társadalomban élünk, ez valamennyiünk számára nyilvánvaló, éppen ezért még inkább oda kell figyelnünk a környezetünkben élő idős személyekre. Ez a fórum kiváló lehetőséget kínált arra is, hogy a nyugdíjasok különféle javaslatokkal álljanak elő az őket leginkább érintő kérdésekben, mi pedig meghallgassuk a problémáikat, és eljuttassuk az illetékesekhez, ezáltal is hozzájárulva a mielőbbi orvoslásukhoz – hangsúlyozta a Magyarkanizsai Vöröskereszt elnöke.

A magyarkanizsai idős személyek igen sokféle kérdést vetettek fel az összejövetelen. A résztvevők között a nyugdíjas-egyesület, a nyugdíjasok polgári csoportja és a Batthyáneum tagjai is képviseltették magukat a rendezvényen, ahol rajtuk kívül az idősek otthona és a Vöröskereszt aktivistái is jelen voltak. Az előadók a rendezvényen felhívták azon érintett személyek figyelmét, akik úgy érzik, sérültek a jogaik, vagy esetleg további kérdéseik lennének az adott témával kapcsolatban, hogy kérdéseikkel vagy problémáikkal a jövőben is bátran forduljanak a községi szociális központhoz, illetve az ombudsmanhoz.