2024. április 18., csütörtök
ERZSÉBETLAK

Nádas nélkül maradtak a nádvágók

Három héttel ezelőtt leégett a Császár-tó természetvédelmi terület több mint egyharmada. Az élővilágban keletkezett kár mértékét egyelőre csak feltételezni lehet. Majd tavaszra derül ki, hogy visszatérnek-e a vízimadarak. A közeli Erzsébetlakon viszont már érzik a csapás következményeit. A tűz martalékaivá váltak ugyanis azok a nádasok is, amelyeket kibéreltek a helybeli nádvágók. A tűz hátráltatja a falusi turizmust is.

Benépesül-e tavaszra a gémtelep? (Kecskés István felvétele)

Benépesül-e tavaszra a gémtelep? (Kecskés István felvétele)

Szomorú képet mutat napjainkban a természetvédelmi rezervátum. Nagy területen leégett a növényzet, megsemmisültek a madártelepek. A természetvédelmi rezervátum területén tilos a nádvágás, de leégtek a környező nádasok is, amelyek ezt a célt szolgálták.

– Nem tudtak semennyit sem levágni, pedig előre kifizették a bérleti díjat. Csak jövőre lehet majd nádat vágni. Ez nagy kárt okoz a feldolgozóknak, amit pénzben még most nem is tudunk felmérni. Az viszont már biztos, hogy pár hónapot nem fognak dolgozni az emberek, mert nincs nád. Emiatt muszáj más területekre menni, ahol viszont sokkal drágább lesz a nád, mint ami itt van a közelünkben – mondja Szabó János, az Erzsébetlaki Nádfeldolgozók Egyesületének elnöke.

Tekintettel a Császár-tó közelségére, a tiszta levegőre és az érintetlen természetre, Erzsébetlakon már hosszabb ideje szorgalmazzák a falusi turizmus beindítását.

– Ez a tűz mindenképp rontja a kilátásainkat. A valóságban is, de elméleti értelemben is. Ha valakinek azt mondjuk, hogy itt volt egy katasztrofális tűz, felvetődik a kérdés, hogy mindez kivetítődik-e a vendéglátásra is. Nyilván igen. Az emberek az érintetlen természetet óhajtják, tiszta természetet, jól tudjuk viszont, hogy mivel jár egy tűz – mondja Milan Nedeljkov, a helybeli Testvériség-egység Általános Iskola igazgatója, az erzsébetlaki falusi turizmus szószólója.

A környéken időnként kárt okoznak a vetésben a vaddisznók. Félő, hogy az élőhelyét elvesztett vad most még inkább áttelepül a megmunkált földekre.

– Látjuk, hogy itt vannak, vagyis a halastó környékéről a mi határunkba költöztek át. Hogy lesz-e majd ebből kár, azt nem tudjuk. A parasztok ugyanis a kukoricát többnyire leszedték. De hogy tavaszra mi lesz, azt egyelőre nem tudjuk – hallottuk Ladvanszki Ernő fővadászt.
A tűz előidézésének a gyanúja miatt az eset után két nappal letartóztattak egy 82 éves személyt, az ő hétvégi házának udvarából terjedhetett át a tűz a rezervátumba. Egyelőre nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellene.