2024. március 29., péntek
2. Synergy fesztivál, Újvidék

Elégia egy eltűnő nemzedékről

Nataša Barbara Gračner és Ivo Ban, Az aranjuezi szép napok c. szereplői (Bozsoki Valéria fotója)

Nataša Barbara Gračner és Ivo Ban, Az aranjuezi szép napok c. szereplői (Bozsoki Valéria fotója)

A kisebbségi színházak fesztiváljának második napján az Újvidéki Színház nagytermében a trieszti szlovén színház két művésze, Nataša Barbara Gračner és Ivo Ban lépett színpadra. Az örök férfi és az örök nő (Belinda Radulović jelmeztervező piros ruhájában) egy szép napos délutánt a szerelemről beszélgetve töltenek el a Madrid melletti Aranjuezben, ahol csalódásokról, fellángolásokról, együttélésről, fájdalomról vallanak egymásnak. Peter Handke tollából Az aranjuezi szép napok, Igor Pison rendezésében valójában nyári párbeszéd az örök vonzalomról nő és férfi között.

1902-ben alakult a trieszti Drámai Társulat, és abban az évben adták elő az első szlovén nyelvű előadásukat. Az utóbbi időben produkcióikat olasz nyelven feliratozzák és erősítik az együttműködést az olasz színházakkal. Újvidék városa e trieszti szlovén színház művészeit először 1959-ben a Sterijai Játékokon látta vendégül. Azóta ezen a rendezvényen még 14 alkalommal léptek fel, legutóbb 2014-ben éppen Peter Handke Még mindig vihar (Še vedno vihar) előadásával, amely koprodukció volt a Ljubljanai Slovensko Narodno Gledališčéval.

Az olaszországi szlovén művészek után a Synergy fesztiválon kedd este a kisteremben a budapesti Szerb Színház művészei mutatkoztak be. Az Avala express c. produkció Milosevits Péter rendezésében szerelmi történet arról, hogyan vár egy Joza egy Annára a Keleti pályaudvaron. Annának az Avala expresszel kell megérkeznie. Cseh Tamás dalait szerb nyelven Jozo Matoricz énekelte. Elégiát „hallgattunk“ egy elmúlt korról, egy eltűnő nemzedékről. Nemcsak az énekes, hanem Milan Rus, Lengyel Gábor, György Mihály, Stojan Jurković, Szenyor Tamás, Grga Princ és Ember Tibor zenészek is jól szórakoztatták a közönséget.

A produkció a Joakim Vujić hagyományait folytató Magyarországi Szerb Színház és Cseh Tamás (2009-ben elhunyt) családja együttműködéseként jött létre. Az első, 1996. évi koncerten Cseh Tamás és alkotótársa, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező dalait adták elő szerb nyelven.

A 25 éve missziót teljesítő Magyarországi Szerb Színház Pesten, a Nagymező utcában működik. A színpadon elsősorban klasszikus szerb és modern szerb drámákat játszanak szerb nyelven, továbbá kortárs magyar drámákat szerb nyelven, klasszikus és kortárs világirodalmi műveket, továbbá kortárs szerb darabokat magyar nyelven.