2024. április 20., szombat

Koszovó védővámot vetett ki a szerbiai termékekre - az EU magyarázatot követel

Lesz további párbeszéd?

A koszovói kormány kedden minden előzmény nélkül tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, az Európai Unió azonnali magyarázatot kért, Szerbia pedig azzal reagált, hogy bejelentette: felfüggeszti a tárgyalásokat Koszovóval.

Maja Kocijančič, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azt mondta, ez az intézkedés egyértelműen sérti a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA).

-Az Európai Unió elvárja, hogy Koszovó, amely éppen a CEFTA elnöklője, teljesítse kötelezettségeit, és vonja vissza az intézkedést – reagált a szóvivő.

Enver Hoxhaj koszovói miniszterelnök-helyettes arra szólította fel a koszovóiakat, hogy ne vásároljanak szerbiai termékeket. Ramush Haradinaj kormányfő kérésére azokra a termékekre nem vonatkozik a vámnövekedés, amelyeket ugyan Szerbiában és Boszniában állítanak elő, de más nemzetközi cégek termékeinek számítanak.

A koszovói kormány védővám bevezetéseként aposztrofálja az intézkedést, és csak azok a nemzetközi márkák képeznek alóla kivételt, amelyeket Szerbiában vagy Boszniában állítanak elő.

A politikus a kormány döntését azzal indokolta a sajtóban, hogy Pristina kénytelen volt így válaszolni "Belgrád destruktív viselkedésére". Megfogalmazása szerint Szerbia komoly összeget fordít arra, hogy ártson Koszovónak, és annak a pénznek a nagy része a Koszovó és Szerbia közötti árucseréből származik.

Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: Belgrád lépéseit kiegyensúlyozandó hozta meg a kormány a döntést, így Szerbia is "felfogja majd, hogy minden, Koszovó elleni negatív lépésért és fenyegetésért fizetni fog".

Rasim Ljajić szerb kereskedelmi miniszter protekcionizmusnak nevezte Pristina lépését, és szerinte erre az Európai Bizottságnak mindenképpen reagálnia kell.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint a CEFTA-megállapodás betartása egyik alapfeltétele a Belgrád és Pristina között zajló brüsszeli párbeszédnek, és annak folytatása attól függ, hogy Pristina visszavonja-e ezt a "veszélyes és törvénytelen" döntést.

Időközben az Európai Unió is reagált Pristina lépésére azt követelve, hogy indokolja meg a váratlan döntést. (Tanjug, MTI, N1)