2024. április 25., csütörtök

Közzétették az előzetes eredményeket

A Magyar Összefogás harminc, a Magyar Mozgalom öt mandátumot szerzett a nemzeti tanácsi választásokon

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tegnap közzétette a vasárnap megtartott nemzeti tanácsi választások előzetes eredményét. November 4-én 18 nemzeti kisebbségi közösség választotta meg közvetlenül nemzeti tanácsának következő összetételét. A szóban forgó közösségek összesen 58 listát állítottak. Négy közösség elektori választást tartott. A RIK-nek összesen 3426 jegyzőkönyvet kell feldolgoznia, hogy a végső eredményt legkésőbb holnap este 8 óráig kihirdethesse.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A magyar nemzeti tanácsi választások eredményének 98,78 százalékos feldolgozottsága mellett a Magyar Összefogás – listavezető Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi elnöke – a leadott szavazatok 82,73 százalékát szerezte meg, a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc – listavezető Zsoldos Ferenc – pedig a szavazatok 15,93 százalékát. A dolgok jelenlegi állása szerint a Magyar Összefogásnak 30 mandátuma lesz a 35 tagú MNT-ben, a Magyar Mozgalomnak pedig 5. A magyar nemzeti tanácsi választáson 36,54 százalékos volt a részvételi arány. A külön választói névjegyzékbe 129 471 polgár iratkozott fel.

A romák ennél jóval nagyobb választási kedvről tettek tanúbizonyságot. A külön választói névjegyzékbe feliratkozott 66 570 romának az 50,69 százaléka járult az urnák elé. A roma nemzeti tanácsi választások eredményét 97,83 százalékban dolgozták fel. A legtöbb szavazatot az Összeurópai Roma Mozgalom kapta – a leadott szavazatok 83,23 százalékát, ami 32 mandátumot jelent –, második lett a Romák Elszántan Szerbiáért – 4,58 százalék és 1 mandátum –, harmadik pedig a Tisztelet a Romáknak – Vladan Stanojević – 3,36 százalék és 1 mandátum. A Romák Egyesült Pártja szintén egy mandátumot szerzett, a Szerb Köztársaság Roma Egyesületeinek a Szövetsége – Összefogással és együtt a romák jobb jövőjéért viszont nem szerzett egyet sem.

A bosnyák nemzeti kisebbségi közösség képviselői szintén nagy számban járultak az urnák elé, a külön választói névjegyzékbe feliratkozott 106 326 polgárnak az 52,31 százaléka élt választójogával. A legtöbb szavazatot – 40,02 százalék – az Önrendelkezés – Sulejman Ugljanin lista kapta, amely így feltehetőleg 14 képviselői hellyel rendelkezik majd a Bosnyák Nemzeti Tanácsban. A Bosnyákok Maticája – Muamer Zukorlić mufti lista a leadott szavazatok 36,78 százalékát szerezte meg – 13 mandátum –, az Eljött prof. dr. Sait Kačapor ideje elnevezésű listára pedig a bosnyákok 21,80 százaléka szavazott – 8 mandátum.

Az albánok részvételi aránya 39,40 százalékos volt. A Demokratikus Cselekvés Pártja – Šaip Kamberi listára az albán szavazók 32,69 százaléka voksolt – 6 mandátum –, az Alternatíva a változásokért – Šćiprim Arifi listára 26,73 százalékuk – négy mandátum –, a Dr. Nagip Arifi Demokrata Pártja elnevezésű listára 15,63 százalékuk – 2 mandátum –, a Ragmi Mustafa Demokrata Pártja listára 12,35 százalékuk – két mandátum –, a Mozgalom a Reformokért – Sami Salihu listára pedig 8,83 százalék – 1 mandátum.