2024. április 25., csütörtök

Aki az oktatásra költ, az a jövőjére költ!

A kor igényeinek megfelelő, fejlődést segítő oktatási csomag használatát sajátították el a tanárok Magyarkanizsán

Az oktatás digitalizációját elősegítő törekvéseket követhettük figyelemmel szerdán a magyarkanizsai Beszédes József Műszaki és Mezőgazdasági Iskolaközpontban, ahol tanárok számára tartottak képzést. A tartományi oktatási titkárságnak köszönhetően idén húszmillió dinárt különítettek el az oktatási csomag beszerzésére, mely magában foglalja a Microsoft Office 365 platformját, amelyet a tartományi kormány vásárolt meg és bocsátott rendelkezésre ötvenkét iskola számára. Elsősorban gimnáziumokat, szakközépiskolákat és néhány általános iskolát érinti a fejlesztés, melyet a szerbiai oktatási minisztérium programjával összhangban valósítanak meg. Összesen 2500 olyan, a tanügyben dolgozó személynek jelent ez segítséget, akik lépést tartanak a fejlődéssel, a kor vívmányaival, hisz nincs ma már olyan tantárgy, amit ne lehetne digitalizálni. A programcsomag javára írható, hogy 21. századi módon biztosít kommunikációt a tanár és a diák között.

– A gyerekeink már egészen más világban fognak élni, amikor előreláthatóan nem lesz olyan része az életünknek, ahol ne lenne jelen a számítástechnika – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és hozzátette: – Az oktatás digitalizációja van folyamatban az egész országban, így természetesen Vajdaságban is. A tartományi kormány az első körben ebben az évben 52 iskola számára biztosította a Microsoft oktatási platformját, ami 2500 licencet jelent, ennyi tanár kapja meg a jogot, hogy teljes mértékben használja a Microsoft oktatási csomagját. Ez azonban nemcsak a tanárok számára jelentős, hanem annak a harmincezer diáknak is hatalmas előrelépés lesz, akikre a tanárok átruházhatják a tudást. A mostani képzéssel szeretnénk elérni, hogy a tanárok magyar nyelven is elsajátítsák mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy korszerűen oktassanak, a gyerekeink pedig korszerűen tanuljanak. A tervek között szerepel, hogy mindazt, amit most első körben megtettünk, pár éven belül kiszélesítsük a vajdasági oktatási rendszerre, és ne csak a szoftver legyen a középpontban, hanem az informatikai felszereltségre is hangsúlyt fektessünk és persze támogatást nyújtsunk. A jövő év során jelentős eszközöket fog fordítani a tartomány is arra, hogy a tantermek kellőképpen fel legyenek szerelve interaktív táblákkal, kivetítőkkel, táblagépekkel, hiszen az ország, amely az oktatásra költ, az a jövőjére költ! – mondta el Nyilas Mihály, aki köszönetét fejezte ki a jelenlevő pedagógusoknak és a vendéglátó középiskola igazgatójának, dr. Sarnyai Zoltánnak is, aki szintén részt vett a képzésen:

– Még mi is nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy miben fog ez nekünk segíteni, de azt hiszem, hogy el kell indulni ezen az úton, lépést tartani a fejlődéssel, melyben a tartományi kormány is a segítségünkre van folyamatosan. Iskolánként öt tanár tudja magáévá tenni a tudást, ami a platformhasználatot illeti, és amennyiben elfogadják és alkalmazzák, akkor minden bizonnyal előrelépés lesz az oktatásban, egy új szintre tudunk lépni. Azonban szükség lesz egy kis időre, míg a tanárok megszokják, hogy így dolgoznak és nem papírlapon, de arra is, hogy a tanulók, az új generációk már ekképpen tanuljanak.

Péter Ottó, a szabadkai önkormányzat webprogramozója tartja a vajdasági iskolákban, így a magyarkanizsaiban is az Office 365 programcsomag oktatását. Elmondásából kiderült, hogy a képzésen a tanárok elsajátítják a programcsomag alkalmazását, majd utána ők fogják a saját iskolájukban továbbadni a megszerzett tudást.

– Az Office 365 arra szolgál, hogy magasabb szintre emelje az oktatást az iskolákban, ugyanis a számítógépet maximálisan bekapcsolja, egy igazi interakciót hoz létre a tanár és a diák között. Például az egyik ilyen dolog, hogy a házi feladatot a tanár két-három kattintással ki tudja osztani, majd utána online megjegyzéseket is rá tudnak írni a diák elkészített feladatára, aki ezt abban a pillanatban megkapja. Három-négy órás intenzív tanfolyammal el is sajátítható a programcsomag használata, annál is inkább, mivel már rendelkeznek előtudással is mindannyian. Egyre nagyobb teret hódít a webes környezet, az online platformra helyeződött át a hangsúly – magyarázta Péter Ottó.