2024. április 18., csütörtök

Szétbogozhatatlan alvilági szálak

Bírósági döntés született egy újvidéki gyilkossági kísérlet és robbantás ügyében – Az áldozatoknak is tartalmas rendőrségi aktáik vannak

A Nebojša Tubić Žabac (58) ellen elkövetett gyilkossági kísérletért, egy gépkocsi felrobbantásáért és illetéktelen fegyvertartásért ítélte el ma az újvidéki Felső Bíróság első fokon a tiszakálmánfalvi Goran Cvijetićet (42). A bíróság 18 évig terjedő szabadságvesztést határozott meg. A vád Cvijetić ellen az, hogy 2012. május 9-én Újvidéken, a Grbavica városnegyedben sortüzet nyitott az Aleksandar kávézó teraszán barátai társaságában szórakozó Tubićra. Összesen 12 lövést adott le a kerthelyiség irányába, mintegy 13 méternyi távolságról, az egyikkel főbe lőtte Tubićot, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A városrendezési vállalat hivatali gépkocsija alá is bombát helyezett el, a Citroën felrobbanásakor két járókelő könnyebb sérüléseket szenvedett, és több mint tíz, a közelben parkolt autó is megrongálódott.

Akkoriban Tomislav Bokan, a Dinári-hegység–Drina–Duna Mozgalom vezette a városrendezési közvállalatot, a vádirat szerint ellene irányult Cvijetić támadása. A közvállalat székházának falán a támadást megelőző napokban falfirkák jelentek meg, ezért az igazgató már a robbanást követően véleményének adott hangot, a bombát is neki szánták. „Profiról van szó. Gyanítom, hogy nekem, vagy nekem is szánták a bombát. Az elkövető látta, hogy üres a jármű. Ez inkább egyfajta figyelmeztetés volt” – nyilatkozta Bokan a 2013 júniusában történt incidens után. Az elkövető szerencsétlenségére az egyik járókelő a robbanás után látta őt, amint éppen sietve távozott. Értesítette a rendőröket is. „Egy ismeretlen illetőt láttam kesztyűvel a kezén, ahogyan szaladt a grbavicai Krilova utca felől a Tolsztoj utcába, majd befordult egy ház mögé” – vallotta a szemtanú.

Maga a vállalat akkori igazgatója is dicsekedhet egyébként rendőrségi dossziéval, tavaly áprilisban egyik párttársával együtt letartóztatták hivatali visszaélés és a közvállalatnak okozott anyagi kár okozása miatt, emellett korábban szavazatvásárlással is megvádolták, de az idén a bűnvádi eljárást elévültnek ítélték.

A szavazatvásárlással kapcsolatos feljelentést éppen Miloš Vučević, Újvidék jelenlegi polgármestere tette ellene, aki a 2012-es választásokon tapasztalta a visszaélést, ám ezt követően éppen Bokannal együttműködve alakított városi hatalmi koalíciót.

A bíróság a gyilkossági kísérletért 15 évet, a robbanószerkezet elhelyezéséért hat évet, az illetéktelen fegyvertartásért négy évet szabott ki, de végül egy büntetést, 18 év letöltendő börtönt mondott ki. Cvijetić fellebbezhet, Dejan Kljajić védőügyvéd már be is jelentette az erre vonatkozó szándékot. Zoran Jakovljević, a Felső Ügyészség helyettes főügyésze azon véleményének adott hangot, hogy a védelem által felhozottak ellentétben álltak a tárgyaláson bemutatott bizonyítékokkal.

Cvijetićet tavaly májusban tartóztatták le, megtalálták azt követően, hogy elrabolta őt Božidar Bosnić (51) és Nenad Stević (39). A tettesek az újvidéki Heréskert városnegyedből rabolták el az akkor még gyanúsítottként körözött Cvijetićet. A rendőrség az emberrablás körülményeit vizsgálva megállapította, hogy maga az elrabolt személy is gyanúsított, és gyilkossági kísérlet miatt körözik.

Kétes ügyletekkel teli egyébként Nebojša Tubić Žabacnak, a gyilkossági kísérlet áldozatának a karrierje is. Nemrégiben, ez év júliusában, alaposan helyben hagyták, és ismét a Klinikai Központba kellett szállítani. Fennáll a gyanúja annak, hogy részt vett Spasoje Miličevićnek, a Kondor gradnja építőipari vállalat tulajdonosának korábbi megverésében, aminek következtében az illető szívproblémák miatt elhunyt.