2024. április 19., péntek

,,Bili smo prisutni i u najmanjim selima”

Pobeda ,,Mađarskog Zajedništva“ je rezultat velike kampanje - u Budimpešti su analizirali rezultate izbora mađarskog nacionalnog saveta. Mađarski Nacionalni Savet je imao veoma uspešne radove proteklih godina, posle završenog mandata širom Vojvodine ljudi su mogli da vide rezultate, sa Vladom Mađarske su tesno sarađivali i stigli su postignuti rezultati zajednica, civilnih organizacija - rekao je u Mađarskoj Kući u Budimpešti Potapi Arpad Janoš, državni sekretar Mađarske za nacionalnu politiku. Objasnio je da su u Srbiji treći put održani ovakvi izbori, na kojima je učestvovalo 22 nacionalna saveta, od kojih se 18 bira neposrednim glasanjem, među kojima je i Mađarski Nacionalni Savet.

Potapi je smatrao da su se već i tokom registracije, pre glasanja, mogli naslutiti rezultati. 4. avgusta je ,,Mađarsko Zajedništvo“ prijavilo listu, dok je to mnogo kasnije učinio ,,Mađarski Pokret“. Već i na osnovu ovoga je moglo da se pretpostavi ko na šta može da računa.

Istina, još nisu objavljeni zvanični rezultati izbora, međutim jasno je da će i naredne četiri godine u MNS-u, predstavnici ,,Mađarskog Zajedništva“ koje podržava SVM biti u većini.

Sa liste mgr Hajnal Jenea očekivano je da će 30 kandidata ući u samoupravu manjina, dok sa liste ,,Mađarski Pokret“ njih petoro. Prema Hajnal Jeneu ovaj uspeh može da se zahvali rezultatima iz prethodnih godina. Hajnal je takođe izjavio da su u sto naselja održali 338 programa kampanje, tako da u Vojvodini ni nema takve zajednice gde nisu bili. ,,Mađarsko Zajedništvo“ je ostvarilo ono što je 2014. projktovalo u svom programu, u kulturi, u razvoju i osavremenjavanju obrazovanja. Spomenuo je nekoliko uspešnih programa koji se nastavljaju u kontinuitetu, kao što su besplatni školski pribor, organizacija izleta u školama, stipendije. Zatim je spomenuo i da je završena mađarska medijska kuća i izgradila se medijska mreža. Takođe je istakao da, kada je trebalo predstavljati mađarske interese, bili su prisutni i u najmanjim selima.

Hajnal je govorio i o izlaznosti na izborima. Za nešto malo je manja bila izlaznost nego na prošlim izborima, ali je u svim mestima ,,Mađarsko Zajedništvo“ dobilo izbore. I svugde su dobili više od 75% glasova.

2010. na izborima ,,Mađarsko Zajedništvo“ je imalo 28 predstavnika, posle 4 godine od ukupnih 35 je osvojilo 31 mesto. Civilna organizacija je osnovana 2015. godine i na ranijim izborima nije učestvovala.