2024. március 29., péntek

Nagy arányban nyert a Magyar Összefogás

Topolya községben a kisebbségi választói névjegyzékbe 11.478 polgár iratkozott fel. A községi választási bizottság munkatestületének koordinátorától, Szedlár Pétertől kapott információink szerint összesen 24 urnában adhatták le vasárnap a voksukat az arra jogosultak.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

– Topolya községben a magyar nemzeti kisebbség névjegyzékén szerepelnek a legtöbben, majd következik a ruszin, a szlovák, a roma, illetve a német kisebbség névjegyzéke. Topolyán valamennyi szavazóhelyen a magyar mellett lehetett más nemzetiség által állított listára is szavazni, a falvakban azonban ez másként alakult. A szabályzat értelmében egy urnába legalább 100 polgár adhatja le a szavazatát. Ezért a kisebb településeken élők esetében, ahol csupán néhányan vallották magukat valamelyik nemzetiség tagjának, illetve szerepeltek a választói névjegyzékben, őket átcsoportosítottuk Topolyára vagy a nagyobb falvakba – nyilatkozta Szedlár Péter.

Nem hivatalos információink alapján Topolya községben a magyar választói névjegyzékben szereplő polgárok 39%-a járult az urnák elé. A szavazatok összesítése után kiderült, hogy a Magyar Összefogás lista a polgárok 87%-ának a támogatását kapta meg, a Magyar Mozgalom listájára a voksolók 13%-a szavazott. A szavazásra való hajlandóság Zentagunarason volt a legnagyobb, ott az arra jogosult polgároknak csaknem a fele adta le a voksát.

Kishegyes községben Kishegyesen és Bácsfeketehegyen lehetett szavazni. Elmondható, hogy az országos átlaghoz képest ebben a községben magas volt a részvételi arány: a bejegyzett választópolgárok 40 százaléka adta le voksát. A szavazás nem hivatalos eredménye szerint az érvényes szavaztok 92 százalékát a Magyar Összefogás listája kapta, 8 százalékát pedig a Magyar Mozgalom.

Sárközi István, a Magyar Összefogás lista bácsfeketehegyi jelöltje a választások kapcsán elmondta lapunknak, hogy elégedett az eredménnyel.

– Mind az országos, mind a községi szinten elért eredménnyel elégedettek vagyunk. Azokkal az emberekkel, akiket megszólítottunk a kampány során, találkoztunk a szavazóhelyeken is. A továbbiakban is az a célunk, hogy bővítsük a bennünket támogatók csoportját. Ezúton pedig köszönöm minden ránk szavazó bácsfeketehegyi és kishegyesi polgárnak, hogy a bizalmukat és szavazatukat a Magyar Összefogás listának adták – nyilatkozta Sárközi.