2024. április 25., csütörtök

Felújították a palicsi egészségházat

Az egészségügyi ellátásban további fejlesztésekre lenne szükség a településen

Október folyamán zárva volt a Szabadkai Egészségházakhoz tartozó palicsi egészségház, ugyanis 8-a és 28-a között felújítási munkálatokat végeztek az épület belsejében. Ennek során új padlóburkolattal, csempével és laminált padlóburkolattal látták el az épületet, valamint kifestették a belső falakat és az ajtókat.

A felújítás ideje alatt a palicsi betegek a környékbeli egészségházakba, a hajdújárási-, a radanováci- és a szabadkai VI. számú egészségházba lettek beosztva. A felújításról és Palics egészségügyi ellátásának helyzetéről Dobó Mártát, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnökét kérdeztük.

Egy régi lakóházból alakították ki az egészségház épületét (Fotó: Gergely Árpád)

Egy régi lakóházból alakították ki az egészségház épületét (Fotó: Gergely Árpád)

– Az egészségház három hétig volt zárva. Október 29-én nyílt meg újra. Belső festést és a padló felújítását végezték el, mert az épület folyamatosan vizesedik, nincs szigetelve, ezért a falak repedezettek voltak. Sajnos ez egy nagyon régi épület. A helyi közösségnek ugyan nincs ráhatása az egészségházak működésére, de nemrégiben vezetőváltás történt a Szabadkai Egészségházakban, és az új igazgatónál megértésre talált a mi régi panaszunk. A helyi közösség már többször írásban jelezte, hogy a palicsi egészségház nagyon rossz állapotban van és orvosolják a helyzetet. Palicson több, mint tízezer egészségügyi karton van, tehát ennyi beteg tartozik a palicsi egészségházhoz. Ezért jó lenne, ha egy korszerűbb létesítményben történne az egészségügyi ellátás. A mostani épület, ahol az egészségház kialakításra került, egy több, mint százéves régi lakóház. Tisztában vagyunk azzal is, hogy általában az egészségügy nehéz anyagi körülmények között van, és azzal is, hogy nem csak egy helyen kell a problémákat megoldani, de sokszor elhangzik, hogy Palics turisztikai központ is, és úgy érezzük, hogy egy korszerűbb egészségügyi rendelőt is megérdemelne.

Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Dobó Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Emellett jó lenne, ha hétvégi ügyelet is lenne Palicson, mert többször megtörtént már, hogy az idelátogató turistát rosszullét fogta el és kissé értetlenkedve állt azelőtt, hogy nem tud helyben segítséget kapni. Ugyanúgy nagy probléma a gyermekorvosi ellátás, ugyanis egy orvos végzi el a gyermekorvosi teendőket. Nincs gyermekgyógyász Palicson. Jó lenne, ha két gyermekgyógyász is lenne nálunk. A fogorvosi rendelő is kihasználatlanul, üresen áll. Ezek azok a problémák, amelyek beárnyékolják az egészségügy helyzetét Palicson. Természetesen a helyi közösségnek jó az együttműködése az itt dolgozó orvosokkal – magyarázta Dobó Márta, és hozzátette, hogy nem azért nincs fogorvos és kellő számú gyermekorvos Palicson, mert valaki mulasztást követett el, hanem az orvos- és szakemberhiány miatt.

Új padlóburkolatot kapott az egészségügyi rendelő (Fotó: Gergely Árpád)

Új padlóburkolatot kapott az egészségügyi rendelő (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson nemrégiben kezdődött el a művelődési ház felépítése. Ennek részeként további fejlesztések is tervben vannak, többek között egy új egészségház felépítése is.

Palicson több, mint tízezer egészségügyi karton van (Fotó: Gergely Árpád)

Palicson több, mint tízezer egészségügyi karton van (Fotó: Gergely Árpád)

– El kell mondani, hogy a szűk rendezési tervben előirányozva van a hely egy új egészségháznak az iskola mellett, nem messze a most épülő művelődési háztól. Ezek városi területek, és ha a pénzeszközök meglesznek hozzá, akkor reményeink szerint felépül. Természetesen a tervdokumentáció kidolgozása és egy új egészségház felépítése a Szabadkai Egészségházak feladata. Tudjuk azt, hogy az ilyen beruházások nem egyik napról a másikra valósulnak meg. Gondoljunk csak a palicsi művelődési központra, amely szintén városi parcellákon épül, ezeket a parcellákat össze kellett vonni, utána el kellett jutni az engedélyig és tervdokumentációig, és utána lehetett csak pályázni.

A rendelő mellett itt van előirányozva egy új óvoda és egy új piacnak a kiépítése is. Palics központja tulajdonképpen ide lenne áthelyezve – ismertette a jövőbeni terveket Dobó Márta.