2024. április 19., péntek

A képek világában élünk

A Szabadegyetemen hétfőn este nyílt meg a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesületének (ULUPUD) 6. Nemzetközi Kiskép Kiállítása. Az egybegyűlteket Boros György főszervező köszöntötte, akitől megtudhattuk, hogy idén 14 országból 88 alkotó állított ki.

A tárlatot Szabó-Hangya Teréz újságíró nyitotta meg:

Szabó-Hangya Teréz a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Szabó-Hangya Teréz a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– A képek világában élünk, sok és sokféle kép vesz körül bennünket. Ez a kiállítás sajátos módja annak, hogy a művészek megmutatkozzanak, üzenetet közvetítsenek, megosszanak gondolatokat és érzelmeket, mindezt technikai és tematikai kötöttség nélkül. A művészetpártoló közönség érdekesebbnél-érdekesebb technikákat, motívumokat ismerhet meg a nem túl gyakori miniatűr formák által, de a kis méret ellenére is legtöbb esetben tömör mondanivalókat hordoznak ezek az alkotások – hallottuk Szabó-Hangya Teréztől.

A Molnár Imre képzőművész és Mile Tasić műkritikus alkotta zsűri több kategóriában is odaítélt díjakat. Mile Tasić elmondása szerint a kisképek megérdemlik, hogy otthonunk falait díszítsék:

– Lehetőséget adnak a játékra is, elhelyezhetjük őket vízszintesen, függőlegesen, akár átlósan. Az esztétikai érték tehát nem méretfüggő. Nem könnyű elkészíteni egy kisképet, sőt nagyobb kihívást jelenthet kis területre úgymond összezsúfolni az érzelmeket és gondolatokat, mint amikor erre nagyobb felület áll a rendelkezésünkre – mondta Mile Tasić.

A megnyitón Marko Križanović és Jovica Stojanović lépett fel. A tárlat jövőre Topolyán, Adán és Magyarkanizsán lesz megtekinthető.