2024. április 19., péntek

Vasárnap ismét szavazás lesz Óbecsén

A polgárok százmillió dinár községi költségvetési forrás sorsáról dönthetnek

Az utak javítása, a közvilágítás korszerűsítése, az illegális szemétlerakók felszámolása, az óvodák és iskolák felújítása, a környező települések központjának a rendezése – legtöbben ezekre költenék el a községi költségvetés egy részét Óbecse községben. A költségvetési prioritásokról az idén második alkalommal nyilváníthattak véleményt a polgárok az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM), az Ifjúsági Iroda és az önkormányzat által szervezett közvélemény-kutatás során. Az október 20-áig a helyi közösségekbe vagy az Óbecsei Ifjúsági Szervezet honlapjára beérkezett javaslatok feldolgozása után egy elektronikus kérdőív készül szavazólap formájában, és a polgárok elektronikus úton, interneten vagy vasárnap, november 11-én a helyi közösségek irodáiban adhatják majd le voksukat az általuk legfontosabbnak tartott költségvetési prioritásokra. A szavazáshoz szükség lesz a személyi igazolványra is.

A Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít! elnevezésű akcióval azt szeretnék elérni a szervezők, hogy a polgárok ismerjék meg a költségvetés összeállításának a folyamatát, vegyenek részt a döntéshozatalban, az önkormányzat működése pedig legyen átláthatóbb a számukra. Dragan Tošić polgármester korábban azt is bejelentette, hogy a tervek szerint a költségvetési közvélemény-kutatás a községi statútum megváltoztatásával a költségvetés-tervezés kötelező részévé fog válni, így minden évben meg fogják ismételni.

A legtöbb szavazatot kapott javaslatok megvalósítására a községi költségvetésben, ahogy tavaly, úgy az idén is 100 millió dinárt szán az önkormányzat. A jövő évi költségvetés december 25-éig kerül majd a községi képviselő-testület elé, de előtte közvitát is fognak tartani a tervezetről.

Tavaly kis híján kétezren vettek részt ezen a szavazáson.

A lakosok zöme akkor is elsősorban a lakhelyüket érintő fejlesztéseket – a csatorna- és vízvezeték-hálózat bővítését, a közvilágítás felújítását, az utak aszfaltozását, a járdák javítását, a játszóterek rendezését – javasolta, de sokan voksoltak a Tisza-parti strand megépítésére is.