2024. április 25., csütörtök
2. Synergy fesztivál, Újvidék

Az igazi szerelem a világvégét is túléli

Hétfő este Miroslav Miki Radonjić teatrológus megnyitotta a Synergyt, a kisebbségi nyelven működő színházak második nemzetközi fesztiválját az Újvidéki Színházban. Venczel Valentin, a fesztivált szervező színház vezetője hangsúlyozta: a kisember szerepe az összetűzésekkel teli világban a főtémája a november 12-éig tartó rendezvénynek. Ezt a témát fogják a társulatok bemutatni a fesztiválon, amely a hasonlóságokról és a különbözőségekről fog szólni – mondta Venczel.

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár a tartományi kormány és a maga nevében szólva az egybegyűltekhez kiemelte, büszke arra, hogy Vajdaság a különféle kultúrák, vallások és nemzetek kölcsönös találkozásának, átfonódásának helye. Multikulturalitásunk felelősségét bizonyítja éppen ez az egyedülálló, nemzetközi színházfesztivál, a kisebbségi színházak rendezvénye, amely most már második éve bemutat az újvidéki közönségnek olyan színházakat, társulatokat, amelyek hasonló szociokulturális körülmények között működnek és amelyek már régóta kiléptek szűk környezetükből. A fesztivál szervezőinek a művelődési titkár azt kívánta, hogy következetesen ápolják a hasonlóságot a különbözőségekben, és biztosította a szervezőket arról, hogy a fesztivált a jövőben is támogatja a tartományi kormány, illetve a művelődési titkárság, amelynek élén áll.

A város az Újvidéki Színházat megalakulása óta, 45 éve anyagilag támogatja. Aleksandar Petrović, a polgármester tanácsadója köszöntőjében elmondta: hamarosan eltűnnek az állványok az Újvidéki Színház épülete körül, és hogy az egész városban az állványok arról tanúskodnak, hogy folyamatosan a város felújításán, szépítésén fáradoznak.

Elmondta, kilencéves korában kezdett ebbe az Újvidéki Színházba járni, és büszke arra, hogy sok év után újra ebben a művelődési intézményben van. A fesztivál vendégeinek többek között azt kívánta, hogy a baráti országokból érkező nemzeti kisebbségek ízelítőt adjanak gazdag színházi repertoárjukból.

A Ventilátor előadás újvidéki bemutatója előtt Venczel Valentin rámutatott arra, hogy ez a koprodukció fémjelezi az egész fesztvált. Meglátása szerint a különféle nyelvek lerombolták a babiloni tornyot, de reményét fejezte ki, hogy a fesztivál előadásaiban elhangzó különféle nyelvek nemhogy nem fogják lerombolni a barátság és közös alkotás tornyát, hanem azt megerősítik és megszépítik.

Ahogy köszöntőjében a polgármester tanácsadója kívánta, a fesztivált megnyitó Ventilátor koprodukció valóban felvidította valamennyi színházlátogató szívét.

Carlo Goldoni A legyező című szövege alapján készült a Ventilátor című előadás, Jaka Ivanc rendezésében. Az Újvidéki Színház és a Gledališče Koper közös előadásának sikeres bemutatójára a múlt hónap végén került sor a koperi színházban. A fesztivál újvidéki közönségének is elnyerte a tetszését az egyszerű, mulatságos történet, sok csetepatéval. Candidének eltört a legyezője, a szeretője pedig legyező helyett egy ventilátort vett neki... Körbe-körbe forogva ez a „varázslatos“ tárgy egyre több bajt kavart, lehetőséget adva arra, hogy a magyar és szlovén ajkú színészek az érzelmek széles skáláját eljátsszák. Természetesen a történet végén minden jóra fordul, hiszen Carlo Goldoni darabjában az igaz szerelem a világ végét is túléli.

Élvezték a szerepüket a kiváló színészek – Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Rok Matek, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Aleš Valič, Danijel Malalan, László Judit, Sirmer Zoltán, Huszta Dániel és Soltis Lehel –, élvezte a játékukat, ragyogó éneküket a közönség, jókat derülve a mulatságos helyzeteken. A fergeteges komédia élő zenéjét Újvidéken Klemm Dávid bandje adta elő. Az ötletes díszlet Greta Godnič, a mulatságos jelmezek Andrej Vrhovnik, a magyar, szerb, szlovén és olasz zene egyvelege Davor Herceg, a koreográfia pedig Miha Krušič munkáját dicséri.