2024. április 25., csütörtök

Koszovó közelebb került az Interpolhoz

Az osztrák szakértők szerint a hatósági együttműködés kiszélesítése mindig gyümölcsöző

Meglepte a szerbiai államvezetés képviselőit, amikor Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja pristinai látogatását megelőzően az osztrák APA hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy országa mégis támogatja Koszovó felvételét az Interpol tagállamainak sorába.

Sebastian Kurz (Fotó: Beta/AP)

Sebastian Kurz (Fotó: Beta/AP)

Az osztrák kancellár mindehhez azt is hozzátette, hogy Heinz-Christian Strache, alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt elnöke szintén megváltoztatta a témával kapcsolatos véleményét és ma már elfogadhatónak tartja Koszovó csatlakozását. Strache a közelmúltban Ivica Dačić, szerb külügyminiszter bécsi látogatásának alkalmával még azt mondta, hogy Ausztria nem támogatja Koszovó felvételét sem az Interpolba, sem egyéb, nemzetközi jellegű szervezetbe.

Az APA értesülései szerint a pálfordulás azzal magyarázható, hogy az osztrák államvezetés szakmai tanácsadói Koszovó az Interpolba való felvétele mellett foglaltak állást, mondván, hogy a nemzetközi hatósági együttműködés kiszélesítése mindenki számára jó.

Sebastian Kurz és a szerbiai államvezetés képviselőinek hétfői találkozóján a hírügynökségi jelentések szerint nem volt szó az említett témáról.