2024. április 18., csütörtök

Szocializálódni a zene által

Jó eredménnyel alkalmazzák a Venezuelából származó El Sistema felzárkóztatási programot

A zene mindenki számára ismert nyelv, éppen ezért jó módszer az iskolai felzárkóztatásban, emelte ki Đurđa Papazoglu, a Music Art Project zeneművészeti egyesület igazgatónője az oktatási minisztériumnak a 21. századi felzárkóztatási módszerek témájában szervezett belgrádi konferenciáján. Papazoglu kezdeményezésére már több általános iskolában és középiskolában alkalmazzák a Venezuelából származó El Sistema programot. Ezt a programot még az UNESCO is a legsikeresebb inklúziós rendszerek közé sorolta, Szerbiában pedig már négy éve alkalmazzák.

Papazoglu rámutatott, a Music Art Project még 2014-ben írta alá a rendszer használatáról szóló szándéknyilatkozatot a venezuelai Musical Simon Bolivar Alapítvánnyal, és azóta már több ezer gyereket kapcsoltak be ebbe, Szerbia 10 városában. Holisztikus fejlődési megközelítésen alapul, amikor a tanár elemezve a gyermek fejlődését, végigvezeti azon az úton, ahol a gyermek megtalálhatja saját magát. Előnye a hozzáférhetőség, így a társadalom minden rétegét be lehet kapcsolni, sőt elvárás is, hogy a társadalomban változások legyenek megfigyelhetők. A zenekarban, illetve a kórusban a gyermek hasznosnak érzi magát, része egy egésznek, így kötődni kezd, ez által pedig kész lesz arra, hogy segítsen az osztálytársának, így lassan eljut a társadalmi elvárásokhoz, a társadalmi értékekhez. Papazoglu hozzátette, a gyermek csak olyan környezetben tud tanulni, ahová szívesen jár, és egy ilyen oktatási környezetet teremt ez a rendszer.

Venezuelában már több millió gyermek tanult a módszer szerint, ami fegyelemre, rendre, munkára, szorgalomra és szervezettségre ösztönözte őket, hangsúlyozta Paul-Henri Presset, az Európai Unió szerbiai delegációjának tájékoztatási vezetője. Rámutatott, miután az EU támogatja a kulturális értékeket, és ugyan nem követelmény, hogy Szerbia így tegyen, mégis ápolja a kulturális értékeket és törekszik azok megteremtésére. Kihangsúlyozta, az EU mindig segíteni fog Szerbiának abban, hogy elérje ezeket a célokat.

Ivan Bošnjak, az oktatási minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az El Sistema nemcsak a gyerekeket vonja be az oktatásba, hanem hidat alkot az oktatáshoz kapcsolódó intézmények között, ugyanakkor a család és az önkormányzat között is.

Vesna Nedeljković, az oktatási miniszter általános és középiskolai oktatással megbízott tanácsadója rámutatott, a minisztérium üdvözöl minden kezdeményezést, ami lehetővé teszi, hogy a diák a művészet által kifejezze érzéseit. Számos olyan törekvés volt és van, ami a roma gyerekek és a migráns gyerekek, vagy a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek felzárkóztatását célozta meg. A roma közösségnél sikerült az elmúlt három évben jelentős fejlődést felmutatni, hiszen ötször több gyermek jár iskolába ma, mint három évvel korábban. Több mint 18 ezer tanár kapott kiképzést arra, hogyan kell felzárkóztatni a gyerekeket az oktatásban. Az El Sistema csak egy azok közül a módszerek közül, amelyek új megközelítéssel viszonyulnak a minisztérium által kitűzött célok felé.

Đorđe Staničić, a városok és közösségek állandó konferenciájának főtitkára is arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan módszereket kell alkalmazni, amelyek lehetővé teszik, hogy a minisztérium, a tartomány, vagy az önkormányzatok által megfogalmazott akciótervek meg is valósuljanak. Hozzátette, azok az oktatási modellek, amelyek hozzájárulnak a sikeres oktatáshoz, magasabb szociális szintre emelik a gyerekeket, nagyobb önbizalmat adnak nekik, hogy jobb munkát és ez által jobb életkörülményeket teremtsenek maguknak. Az önkormányzatoknak kötelezettségük mindezt elérhetővé tenni minden lakosuk számára.