2024. április 25., csütörtök

Tizenegy korrumpált rendőr ellen folyik eljárás

Az újvidéki Felső Ügyészség korrupcióellenes küzdelemmel megbízott különleges részlegénél március elseje óta (amikor felállt a három regionális központból, újvidékiből, nišiből és kraljevóiból álló országos rendszer) összesen 2400 személy ellen tettek feljelentést. Közülük mindössze 35-en ismerték be a terhükre írt bűncselekményt. Más szóval: csak minden 68. terhelt tett beismerő vallomást. 47 személyt ítéltek el korrupciós vétség miatt, vagyis minden 51. terhelt ügyében mondtak ki elmarasztaló ítéletet.

Az ügyészség pillanatnyilag 670 személy ügyében folytat eljárást.

Az újvidéki Felső Ügyészség korrupcióellenes részlegében elmondták: az ide beosztott 10 ügyészhelyettes nemcsak az újvidéki, hanem a szabadkai, zombori, nagybecskereki, mitrovicai és šabaci korrupciós esetekkel is foglalkozik, többnyire a korábbi évekből származó ügyekkel. Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság területéhez tartozó ügyészségektől a regionális központ megalakulásakor 850 ügyet vettek át, ezek közül 40 esetben ismeretlen az elkövető. Az újvidéki különleges ügyészségi részleg eddigi gyakorlata azt mutatja, hogy a legkülönfélébb esetekkel kell foglalkozniuk. Vizsgálat indult például 11 rendőrtisztviselő ellen, mert fennáll a gyanú, hogy csúszópénzt fogadtak el, illetve visszaéltek hivatali helyzetükkel. Többeket kenőpénz adása miatt jelentettek fel, valamint vizsgálat folyik a magyarkanizsai adóhivatal főnöke ellen, fennáll ugyanis a gyanú, hogy 10,5 millió dinár értékű jogtalan vagyonra tett szert.

Egyébként Újvidék tavaly az év végén a Korrupcióellenes Ügynökség követelésére helyi korrupcióellenes tervet fogadott el. A stratégiai jelentőségű városi dokumentum a korrupció elleni küzdelem minden kulcsfontosságú kérdését feldolgozza.