2024. április 19., péntek
MOTO GP

Rossi az élről dobta el

A Moto GP Malajziai Nagydíján nem sok kellett volna hozzá, hogy a Yamaha zsinórban második sikerét ünnepelje, méghozzá ezúttal a népszerűbb fajtából, ám Valentino Rossi kulcspillanatban követte el szezonja legnagyobb hibáját.

Az időmérőt Marc Márquez nyerte ugyan meg, de mivel feltartotta egy riválisát, hat rajthelyes büntetéssel sújtották. A vasárnapi programot a sepangi monszunesőtől tartva két órával előrébb hozták a szervezők, s az így száraz pályán zajló futam rajtjánál a pole-t megöröklő Johann Zarcót azonnal lerajtolta a mellőle induló Rossi. A 39 éves olasz kiépített akkora előnyt, hogy senki ne jelenthessen rá közvetlen veszélyt, és még Márquez is csak éppen beférkőzött egy másodpercen belülre, amikor feljött mögé a második helyre. A 20 körös futam 17. körében azonban jött a dráma: Rossi alatt megcsúszott a Yamaha hátulja, a kilencszeres bajnok az élről esett el, és bár vissza tudott állni, a 18. helyen célba érve aligha talált vigaszt. Az esetet ő maga is szezonbeli első súlyos hibájának nevezte, ami megakadályozta őt abban, hogy először nyerjen a tavaly júniusi asseni forduló óta, ráadásul így a bajnoki második helyről is lemaradt a most csak 6. Andrea Dovizioso ellenében. A győzelmet Márquez örökölte meg, aki idén kilencedszer nyert, két hét múlva pedig a tizedikért szállhat harcba a valenciai szezonzárón.

Ám a történtek ellenére is hozott Rossi-sikereket ez a hétvége. A Moto 2-ben működő saját csapatánál vezet féltestvére, Luca Marini, aki most szerezte meg első világbajnoki győzelmét, ráadásul a Rossi-csapat másik versenyzője, Francesco Bagnaia eközben bebiztosította a világbajnoki címet. A Moto 3-ban is eldőlt a legnagyobb kérdés, győzelmével Jorge Martin szerezte meg az év végi trófeát.

A Malajziai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 40:32,372, 2. Alex Rins (spanyol, Suzuki) +1,8 másodperc hátrány, 3. Johann Zarco (francia, Tech 3 Yamaha) +2,4 stb.

A világbajnokság állása:1. Márquez 321 pont, 2. Dovizioso 220, 3. Rossi 195 stb.