2021. október 19., kedd
MOTO GP

Rossi az élről dobta el

A Moto GP Malajziai Nagydíján nem sok kellett volna hozzá, hogy a Yamaha zsinórban második sikerét ünnepelje, méghozzá ezúttal a népszerűbb fajtából, ám Valentino Rossi kulcspillanatban követte el szezonja legnagyobb hibáját.

Itt még az olasz vezetett...
Itt még az olasz vezetett...

Az időmérőt Marc Márquez nyerte ugyan meg, de mivel feltartotta egy riválisát, hat rajthelyes büntetéssel sújtották. A vasárnapi programot a sepangi monszunesőtől tartva két órával előrébb hozták a szervezők, s az így száraz pályán zajló futam rajtjánál a pole-t megöröklő Johann Zarcót azonnal lerajtolta a mellőle induló Rossi. A 39 éves olasz kiépített akkora előnyt, hogy senki ne jelenthessen rá közvetlen veszélyt, és még Márquez is csak éppen beférkőzött egy másodpercen belülre, amikor feljött mögé a második helyre. A 20 körös futam 17. körében azonban jött a dráma: Rossi alatt megcsúszott a Yamaha hátulja, a kilencszeres bajnok az élről esett el, és bár vissza tudott állni, a 18. helyen célba érve aligha talált vigaszt. Az esetet ő maga is szezonbeli első súlyos hibájának nevezte, ami megakadályozta őt abban, hogy először nyerjen a tavaly júniusi asseni forduló óta, ráadásul így a bajnoki második helyről is lemaradt a most csak 6. Andrea Dovizioso ellenében. A győzelmet Márquez örökölte meg, aki idén kilencedszer nyert, két hét múlva pedig a tizedikért szállhat harcba a valenciai szezonzárón.

Ám a történtek ellenére is hozott Rossi-sikereket ez a hétvége. A Moto 2-ben működő saját csapatánál vezet féltestvére, Luca Marini, aki most szerezte meg első világbajnoki győzelmét, ráadásul a Rossi-csapat másik versenyzője, Francesco Bagnaia eközben bebiztosította a világbajnoki címet. A Moto 3-ban is eldőlt a legnagyobb kérdés, győzelmével Jorge Martin szerezte meg az év végi trófeát.

A Malajziai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 40:32,372, 2. Alex Rins (spanyol, Suzuki) +1,8 másodperc hátrány, 3. Johann Zarco (francia, Tech 3 Yamaha) +2,4 stb.

A világbajnokság állása:1. Márquez 321 pont, 2. Dovizioso 220, 3. Rossi 195 stb.