2024. április 18., csütörtök

Csapó!

Zsigmond Vilmos filmjének vágója, Miklós Mari Belgrádban mesélt szakmája rejtelmeiről

A vágás a csalás művészete, viszont ahhoz, hogy az igazán jól működjön, számos szabálynak kell eleget tenni, emelte ki Miklós Mari, budapesti vágó filmvetítéssel kísért előadásán a Belgrádi Egyetem Filológia Karán. Miklós Mari a Hungarológiai Kar tanulóinak számos példán mutatta be, hogyan kezdete ő a vágást, illetve hogyan folyik az ma, valamint mesélt arról is, hogy miként válik a vágó egy film meghatározójává.

Miklós Mari Balázs Béla-díjas vágó, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, a Magyar Film- és Videóvágók Egyesületének alapító tagja és első elnöke, több magyar, amerikai és izraeli játékfilm, zenés, dokumentum- és riportfilm, valamint tévéfilm vágója. Az általa vágott Jób lázadása című filmet Oscar-díjra is jelölték. Ő volt Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr egyetlen rendezésének a vágója.

Ezúttal a belgrádi magyar tanszék meghívására, a Collegium Hungaricum támogatásával a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért program keretében érkezett Belgrádba, hogy A filmvágás rejtelmei címmel tartott előadásán keresztül mutasson rá a vágás rejtelmeire, nehézségeire és kihívásaira, annak kreatív voltára. Miklós Mari kiemelte, a vágás egyik lényege: jól kell mesélni a történetet, hiszen ő a néző szeme, ő határozza meg, hogy a néző mit fog látni. Ha jól csinálja egy átlagos színészi játékot is fel tud javítani, ellenkező esetben pedig el lehet rontani azt.