2024. április 19., péntek

Veszélyes az uniós játék az ultimátumokkal

Néhány hónap alatt tíz százalékkal csökkent a romániai lakosság EU iránti bizalma – derült ki az Eurobarométer felméréséből. A friss adatok szerint a romániaiak csak 49 százaléka vélekedik pozitívan az országuk uniós tagságáról, ám egy népszavazáson mindössze 17 százalékuk támogatná Románia kilépését az EU-ból.

Vladimir Ionaș, a bukaresti Avantgarde közvélemény-kutató ügynökség szociológusa szerint túlzás azt állítani, hogy csökkent az Unióba vetett bizalom, hiszen a románok 67 százaléka például optimista az EU jövőjével kapcsolatban. Szerinte Európa jelenlegi vezetői képtelenek megérteni a kelet-európai népeket.

Az utóbbi időben sokan bírálták az uniós vezetőket. Bukarestben is sok szó esett az Unió elöljáróiról, és viszonyulásukról Romániához. Innen már csak egy lépés az EU-ellenes beszéd, de a romániai szavazók körében erre nincs széles társadalmi fogadókészség – véli Ionaș.

A kutatások is azt mutatják, hogy a Brüsszelt bíráló hangok ellenére a románok tisztában vannak a tagság hasznával. Az Unióról és vezetőiről kialakult kedvező kép azonban Romániában is megváltozhat, ha a brüsszeli elöljárók nem ismerik fel, hogy a kelet-európaiaknak más problémáik, vágyaik vannak, mint a németeknek vagy a franciáknak.

Ionaș úgy véli, hogy Romániában, de akár Magyarországon vagy Lengyelországban sem az uniós tagságot kifogásolják az emberek, hanem az uniós vezetők irányítási módszerét. A szakértő szerint az EU vezetői hibáznak, amikor az ultimátumokkal játszanak. „Az Európai Parlamentben Magyarország miniszterelnökének azt mondták, Brüsszel nem a magyarokat, hanem az ország vezetőit bírálja. Kevéssel ezután a Fidesz ötven százalék feletti eredménnyel nyerte meg a választást. Így az Orbán Viktort érintő bírálatok azokra a magyarokra is vonatkoznak, akik a miniszterelnök pártjára szavaztak, azaz a többségre” – hívta fel a figyelmet Ionaș.