2024. április 25., csütörtök

A Magyar Összefogás elsöprő győzelme

A VMSZ listája a szavazatok 85 százalékát szerezte meg

A választási adatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett a Magyar Összefogás lista a 35 fős Magyar Nemzeti tanácsban 30 mandátumot szerzett meg – jelentette be vasárnap éjszaka Szabadkán megtartott sajtótájékoztatóján Pásztor István, a VMSZ elnöke. Mint mondta, ez áttörő sikernek számít, hiszen a szavazatok 85 százalékát a választók a Magyar Összefogás listájára adták le, és nem volt egyetlen olyan szavazóhely sem az egész Vajdaságban, ahol a Magyar Összefogás veszített volna.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Az első mondatok azok a köszönet mondatai kell, hogy legyenek. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, és éltek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyar polgároknak több mint a 36 százaléka vett részt a mai választáson, ami azt jelenti, 2-3 százalékkal kevesebben, mint négy évvel ezelőtt. De, ha figyelembe vesszük azt a felhívást, ami a bojkottra vonatkozott, ha figyelembe vesszük azt a mocsok dobálást, ami az elmúlt heteket jellemezte, ami megkeserítette az emberek nagy számát, és hogyha figyelembe vesszük azt is, hogy ma messsze nem vagyunk annyian, mint négy évvel ezelőtt voltunk, és azoknak jelentős része, akik ma nincsenek itt, szerepelnek a külön választói névjegyzéken, akkor azt gondolom, hogy ez egy nagyon, nagyon becsületes eredmény. Szeretnék köszönetet mondani annak a hadseregnek, amely a szó nemes értelmében a mai napon is emberfeletti munkát végzett annak érdekében, hogy minél több embert vigyenek ki az urnák elé. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként is szeretnék köszönetet mondnai ennek a csapatnak, mert azt gondolom, a VMSZ működésének egyik legfontosabb eleme ez – mondta a pártelnök.

Mint kifejtette az éjszakai sajtótájákoztatón, a választás napján rengeteg gonddal szembesültek. Felhívta a figyelmet, hogy túl sokan vannak, akik elhunytak ugyan, de még mindig rajta vannak a külön választói névjegyzéken. Sokan voltak olyanok is, akik négy évvel ezelőtt szavaztak, most meg elmentek ugyan a szavazóhelyre, de nem tudták a szavazatukat leadni. Mindezt figyelembe véve Pásztor István szerint a részvételi arány elimerésre érdemes. A pártelnök a választóktól elnézést kért a kellemetlenségért, de megjegyezte, hogy ez nem a VMSZ mulasztása. Felhívta a figyelmet, hogy ezeket a gondokat orvosolni kell.

Pásztor István arról is beszélt, hogy az elmúlt hetekben egy ki kicsoda helyzet alakult ki, amely a választások lezárultával megoldódott.

– Egyértelmű, hogy a vajdasági magyar polgárok a Vajdasági Magyar Szövetségben és a Magyar Öszefogásban látják azt a politikai erőt, amely az elmúlt években bizonyítva, ebben a kampányban is elszámolva, és tervekről beszélve kivívta a támogatást. Az a fajta közbeszéd, a gyűlöletszítás, a kilátsátalanság és a minden rossz közhangulatának megteremtése, nem élvezi a vajdasági magyarság figyelmét. Beigazolódott, hogy a vajdasági magyar közösség nem szereti a gyűlöletkeltést – fogalmazott Pásztor István.

Mint mondta, egyetlen szavazóhelyen sem veszített a Magyar Összefogás listája és egyetlen szavazóhelyen sem érte el a Magyar Mozgalom- Zsoldos Ferenc lista a 30 százalékos támogatottságot. Még azokon a helyeken sem, amelyekről azt gondolták, hogy az a bázisuk, még ott sem kaptak 25 százaléknál nagyobb támogatást.

– Az az állapot, ami két évvel ezelőtt volt, a szabadkai önkormányzati választáson, amikor fej fej mellett teljesítettünk, az az állapot már teljesen megváltozott. Csak Szabadkát figyelembe véve, a leadott voksok számát tekintve, a szavazatok 75 százalékát a Magyar Összefogás kapta meg. Ami azt jelenti, hogy két év alatt kihajították az ablakon azt a bizalmat, amit az önkormányati választáson kiérdemeltek. Ez az én számomra az jelenti, hogy megszüntek politikai erő lenni. Mindazt, amit tettek az elmúlt hetekben és tesznek, jó volna abbahagyni. Nem kell mindenről ugyanazt gondolnunk, de mindenről tudunk beszélgetni. Vannak ügyek, nemzeti ügyek és általános politikai ügyek, amelyek meghaladják a nemzet érdekének mezejét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni. Jó volna leereszkedni a realitások talajára és közéleti szerepet vállalni, ahogyan azt a vajdasági magyar szavazópolgárok elvárják tőlünk – mondta Pásztor István.

A pártelnök szerint a választás a hitelességről szólt, nem pedig arról, hogy a VMSZ-nek van pénze, van média hozzáférhetősége. Akinek még ez sincs, az ne foglalkozzon közélettel, mert azt nem tudja intézni, szögezte le Pásztor István. A Magyar Összefogás mögött olyan telejsítmény áll, amivel az elmúlt hét hetes kampányban el tudott számolni. A Magyar Mozgalom pedig sem elszámolni nem tudott - mert nincs neki mivel -, és ötleteket sem tudott felvetni, mert annak is híján vannak, tette hozzá.

Pásztor István azt kérte a Magyar Mozgalom tagjaitól, kérjenek bocsánatot a vajdasági magyarságtól, amiért azt állították, hogy a magyarság meg van félemlítve. Pásztor István szerint a voksolással a magyarok elmondták kiről mit gondolnak. Kitért arra is, hogy hazugság az, miszerint, aki nem VMSZ-es az ki van záva mindenből. Azt ajánlotta, nézzék meg a Prosperitati Alapítvány döntéseinek sorát, s látni fogják hányan vannak, akik lájkolták a Magyar Mozgalom posztjait mégis kaptak támogatást. A pártelnök szerint jó volna abbahagyni a lejárató kampányt és felhagyni azzal az állítással, hogy csak azok jutnak felelős pozícióba, akiknek VMSZ-es kötődésük van. Pásztor István kikérte magának ezt az állítást, mondván a VMSZ-ben nem tehetségtelen és felkészületelen emberek vannak. Ha valakinek van pártkötődése, az önmagában nem lehet előny, de hátrány sem lehet soha, szögezte le. A VMSZ elnöke felkínálta, hogy próbáljanak együttműködni, a VMSZ meg a Magyar Mozgalom.

– Mi azt a közmondást fogjuk betartani, miszerint amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Holnaptól új időszak kezdődik. Azt kérem tőlük, bizonyítsák be, hogy ők ennek a közösségnek az érdekeit képviselik – fogalmazott Pásztor István.

Vasárnap este a Magyar Mozgalom is sajtótájékoztatót tartott. Zsoldos Frenc listavezető úgy fogalmazott nem törték ugyan át a falat, de kudarcot sem vallottak. Szerinte jó eredményeket értek el Szabadkán, Zentán és Magyrakanizsán.

– A Magyar Mozgalom folytatni fogja a megkezdett utat. Amellett, hogy a népünk méginkább fogy, a népünk között több tízezer ember érzi úgy, hogy nem őt képviselnék, amellett, hogy az emberek idősebbek és egyre idősödnek. Nekünk becsületbeli ügyünk, hogy folytassuk a küzdelmet. És igazából, ami miatt létrejött a Magyar Mozgalom, azt továbbra is folytatni fogja – fogalmazott Zsoldos Ferenc.
A listavezető köszönetet mondott minden választópolgárnak, aki rájuk adta le a voksát.