2024. április 24., szerda

7-12 százalékos béremelés

A mezőgazdasági tárca jövőre legalább 36,2 milliárd dinárt fordíthat szubvenciókra

A Pénzügyminisztérium a következő évi költségvetés elkészítéséhez szükséges  útmutatója 7-től 12 százalékig terjedő béremelést irányoz elő a közszférában. A legnagyobb béremelésre az egészségügyben dolgozók számíthatnak – 12 százalék –, de nem az orvosok, hanem a nővérek, az ápolók és a fogorvosi segédek.

Az orvosoknak 10 százalékos béremelést irányoztak elő. A Belügyminisztérium, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség és a védelmi minisztérium, illetve az ezek hatáskörébe tartozó szervek munkatársainak 9 százalékos béremelést „ígérnek”. Az általános és középiskolák, valamint a felsőfokú oktatási intézmények munkatársai és a szociális védelemben dolgozók szintén 9 százalékos béremelésre számíthatnak. Az Adóhivatal és a Vámhivatal munkatársainak 8,5 százalékos béremelést irányoztak elő, a többi, közszférában dolgozó munkavállalónak pedig 7 százalékos emelést.

A dokumentumban a bérek jelenlegi helyzetével és a munkanélküliséggel kapcsolatos mutatókat is közzétették. Augusztusban a nettó átlagbér 49 773 dinárt tett ki. Idén január és augusztus között reálisan 4,2 százalékkal növekedett az átlagbér.

A munkanélküliség aránya szeptemberben 11,9 százalékot tett ki. Idén január és szeptember között a magánszférában 6 százalékkal növekedett a foglalkoztatottak száma, míg a közszférában 1,2 százalékkal csökkent a munkavállalók száma.

Ami a következő évi támogatásokat illeti, a Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztérium osztja majd ki a jogosultak között a legtöbb támogatást. A mezőgazdasági tárca legalább 36,2 milliárd dinárt fordíthat szubvenciókra. A szóban forgó minisztériumban már megerősítették, hogy megkezdték felülvizsgálni az aktuális támogatási rendszert, hogy a pénzek felhasználása minél hatékonyabb legyen.

A Szerbia Útjai közvállalat a jelenlegi tervek szerint 6,3 milliárd dinárra számíthat, amiből legalább 0,5 milliárd dinárt kellene az utak karbantartására fordítania, míg a Koridori Srbije 3,1 milliárd dinárt kaphat.