2024. március 29., péntek

33,3 milliárd dinár a helyi önkormányzatoknak

A köztársaság 2019-ben 330 millió dinárral támogatná a szabadkai Népszínház projektumát

A Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a helyi önkormányzatok számára 33,3 milliárd dinárt terveznek elkülöníteni a következő évi költségvetésből.

Ez a 2019-es állami büdzsé a Pénzügyminisztérium által elkészített előtervezetéből derül ki. A Vajdaság Autonóm Tartomány kiemelt projektumainak vonatkozásában a költségvetésből 558,4 millió dinárt különítenének el a VRTV épületére és 330 millió dinárt a Szabadkai Népszínház épülete munkálatainak a folytatására. Utóbbi tétel jóval meghaladja az összeget, amelyet az idei költségvetésben különítettek el a Népszínház projektumára – 166,9 millió dinár. Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője 2016 augusztusában kifejtette: szerinte esély van arra, hogy a Szabadkai Népszínház épületét három éven belül befejezzék.

A VRTV épületére és a Népszínház projektumára elkülönítendő pénzek a művelődési és tájékoztatási minisztérium közvetítésével kerülnének a felhasználókhoz. A Novi Sad 2021 projektum keretében megvalósuló Kínai Negyed tervezetének a részletes kivitelezésére 200 millió dinárt terveznek fordítani a köztársasági költségvetésből. Az EXIT fesztivál 65 millió dinár támogatásra számíthatna, 30 millió dinárt az ifjúsági és a sportügyi minisztérium, 35 millió dinárt pedig a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium osztana ki.

A Nemzeti foglalkoztatásügyi Szolgálat egymilliárd dinárra számíthat az előtervezet szerint, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantságbiztosítási Alap pedig 181,4 milliárd dinárra, amit a nyugdíjak kifizetésére fordíthatna.