2024. március 29., péntek

Az orosz tankok között hallgatnak a harangok

Az 1956-os magyar szabadságharcra emlékeztek Kishegyesen

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai szombaton este az 1956-os magyar szabadságharc tiszteletére tartottak megemlékezést. Az eseményen többek között jelen volt Csalóközi Eszter, a magyar külügymisztérium főosztályvezetője, dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja és a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Halasi Szabolcs, tartományi oktatási segédtitkár, valamint Békésszentandrás küldöttsége, a kishegyesi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzatának vezetősége.

A megemlékezés a színházterem külső falán lévő 56-os emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Az egybegyűlteket Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke köszöntötte.

– A magyar szabadságharc 60. évfordulóján azzal a céllal került fel a tábla, illetve azért indult el a megemlékezéssorozat, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően, hogy itt, Vajdaságban nemzeti ünnepként tudjuk ünnepelni 1956-ot, és fejet hajthassunk azok előtt a hősök előtt, akik a szabadságért küzdöttek – fogalmazott Kudlik, majd arról is szólt, hogy Vajdaságban minden évben megemlékezünk a szabadságharcról, s nemcsak Kishegyesen, hanem más olyan településeken is, amelyeken szintén találhatók emléktáblák.

A kegyelet virágainak elhelyezése után került sor a Petőfi Sándor M. E. Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar ünnepi, 56-os műsorára. Az egybegyűlteket elsőként Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte, majd a Rizgetős táncegyüttes bemutatta Az orosz tankok között hallgatnak a harangok című táncszínházi produkcióját. Patyerek Csaba, a táncegyüttes vezetője arról számolt be lapunknak, hogy újszerű megközelítéssel, négy bebörtönzött személy emlékein keresztül szemléltették a szabadságharc meghatározó eseményeit. A látványos produkció egyértelműen elnyerte a közönség tetszését.