2024. április 19., péntek

Folytatódik a gyártás a szerbiai Fiatban

A megcsappant kereslet miatti kéthetes kollektív pótszabadság után tegnap reggel ismét megjelentek munkahelyükön a kragujevaci autógyár dolgozói. Zoran Marković, a Fiat Önálló Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy két váltásban naponta összesen 410 autót gyártanak. A most véget ért kollektív szabadságot azért rendelte el az üzem vezetősége, mert, mint év vége táján általában, csökkent a kereslet, és mert a Fiatnak az a politikája, hogy nem raktárra termel, hanem rendelésre.

„Összesen 15 munkanap kollektív szabadságot kaptak a munkások, ebből tízet most kihasználtak, a maradék ötöt is novemberben használják ki. December derekán a szokásos téli szabadságra mennek, amely karácsonyig tart” – magyarázta Marković.

A kisebb kereslet miatt korábban is gyakorta előfordultak olyan munkanapok, amikor állt a termelés a Fiatban, ilyen napokra 65 százalékos fizetést kaptak a munkások. A szakszervezet szerint újabban előrelépés történt, ugyanis az FCA a munkásokkal való megállapodás szerint most először rendelt el pótlólagos kollektív szabadságot, ennek idejére azonban 100%-os fizetés jár.