2024. április 18., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsekpetivel a héten mi is elmentünk halloween-partira, ami brutál kúl volt, s ami minket abszolúte nem gátolt meg abban, hogy a zősökkel mindenszentek és halottak napján a temetőbe is kimenjünk, és a cukrász-bazárosnál vetessünk magunknak finom törökmézet. Én uopste nem értem azokat, akiket zavar a halloween, és nemtetszésüknek minden lehetséges fórumon hangot adnak. Ha nem kedvelik, akkor nem kell vele foglalkozniuk, a pizza is idegen eredetű, de még nem láttam olyat, hogy valaki kiírta volna a facebookra: A pizza nem magyar, egyél túrós csuszát!

Az idősebb srácok azonban figyelmeztettek, hogy a halloween-partikon óvatosan kell viselkedni, megtörténhet, hogy hazavisz az ember egy söprűnyergelős fogatlan banyát, aztán meg kiderül, hogy a belevaló csajszin nem is volt álarc!

A söprűjére azonban lehet, hogy a jövőben nem csak söprögetéskor lesz szükség.

– Befellegzett az olcsó utazásnak – állapítá meg atata, hallva a tévében, hogy a közúti utasszállításról szóló törvény módosítása után a feketéző taxisokra börtön és járműelkobzás vár.

– Mekkora szerencse, hogy hosszú szünet után újra beindították a Becskerek–Újvidék vonatjáratot – sóhajtá amama.

– Ha van kedved zötykölődni, akkor az! – kedélyeskede atata. – A két város közti 50 kilométeres távot eme fenséges jármű menetrend szerint három óra alatt teszi meg, és ezért az élvezetért dupla árat kell fizetni. Nem is csoda, hogy a közösségi médiában azon szórakoznak az emberek, hogy egy maratonfutó simán lehagyná ezt a járatot!

– Meg is sértődött ezek láttán a Zerbiai Vasutak vállalat – röhögé a Zacsek –, és durcis közleményt adott ki, miszerint nem is „csak” 50 kilométerről van szó, hanem 96-ról, mert a sínpárok útja nem egyezik meg a szárazföldi úttal, s közben a vonat 14 faluban is megáll.

– Lehet, hogy a közbeeső falubelieknek hiánypótló ez a járat, csak akkor arra kellene fektetni a hangsúlyt, nem pedig a két város között állítólag felújított vasúti infrastruktúrával hencegni!

– Ezt a rengeteg felújított sínpárt én csak a híradóban meg az újságban tapasztalom – jegyzé meg amama.

– Tudja, zomzéd asszony – mondá a Zacsek –, az a baj a valósággal, hogy gyakran rácáfol a valóságshow-ra, amelyben a hivatalos adatokat közlik.

– A valóságshow-kkal pedig vigyázni kell, mert kórházba kerülhet miattuk az ember – így atata.

A közelmúltban ugyanis Zerbia-szerte több néni is rosszullét miatt a sürgősségin kötött ki, és valamennyijüknek orvosi javallatra tilos a továbbiakban nézni a valóságshow-kat.

Atata meg a zomzéd Zacsek el is töprengtek afelett, hogyan lehetséges az, hogy az emberek végig nézik a szörnyűbbnél szörnyűbb híreket a híradóban, és nem lesznek rosszul, aztán meg infarktust kapnak attól, hogy az egyik nímand cicababa a másik nímand cicababa ellen ágál, vagy a háta mögött annak izomagyú pasija alá fekszik.

– Lehet, hogy a mennyiségen múlik – merenge a Zacsek. – Talán a híreket is napi tíz–tizenkét órán keresztül kellene nyomatni, akkor lenne igazán hatásuk!

– A Vučić államfő e heti törökországi látogatását is élőben sugározhatta volna a tévé, legalább megcsodálhattuk volna azt a sok szép bútort meg orchideát, ami a török enteriőröket jellemzi – mondá amama.

– Honnan szeded ezt, Tematild?! – kérdé atata.

– Hogyan honnan, hát a török tévésorozatokból! Figyeld majd meg jobban, milyen szép palotákban élnek eme egykori hódítók.

A zerb államfő egyébként török kollégája meghívására utazott Isztambulba a világ legnagyobb repülőterének megnyitójára. Az új létesítmény évente 90 millió, tíz éven belül pedig évi 200 millió utast tud majd befogadni.

– Szegény Merkel asszony a héten már be is jelentette, hogy nem indul többet sem a pártelnöki, sem a kancellári posztért – nyugtázá amama.

– Mi köze a kettőnek egymáshoz, Tematild?! – hüledeze atata.

– Már hogyne lenne! – így amama. – Biztos a sok migráncs utazik majd vissza az új török repülőtérre, és már nem lesz, aki támogassa a Muttit.

– Ugyan már, Tematild, a német kancellár pártja hesseni leszereplése után jelentette be visszavonulását.

– Bárhogy is legyen, ez nagy csapás lesz a mi államfőnk számára is – mondá kuncogva a Zacsek. – Nem tudom, kinek a támogatására fog majd a következő választásokkor hivatkozni?!

– Ne aggódjon, Zacsek zomzéd, majd megoldja – így atata –, hanem azért azt meg kell hagyni, elnökünk szépen előkészítette a terepet törökországi útjának. A múlt héten Kraljevóban körbedicsérte a török beruházót, kedves török testvérének nevezve őt, mondván neki „áldottak vagytok, ti törökök, minden nőt felvettetek… azért vagy te ilyen boldog, azt hiszed, hogy majd… eeee…”

– Mi sem természetesebb annál – mondá a Zacsek –, minthogy egy európai elnök a 21. században úgy véli, hogy a török beruházó nem egy gyárba, hanem egy há…eeee…be ruházott be. Ebben a virágzó szerb–török barátságban alig várom, hogy kimondja már valaki, hogy a nagy testvériség még a Rigómezőn, 40 ezer török beruházó érkezésével kezdődött!

Atatának pedig minderről egy politikailag inkorrekt vicc jutott az eszébe.

– Mely országban a legelmaradottabbak a nők?

– Törökországban, mert még mindig a törökök alatt vannak.

De nemcsak atata, hanem az új brazil elnök is politikailag meglehetősen inkorrekt.

– Hallottad, Tegyula – kérdé amama –, hogy Trump lett Brazília új elnöke?

– Miket beszélsz, Tematild? Egy Jair Bolsonaro nevű volt katonatiszt nyerte a brazil elnökválasztást, aki politikai ellenfeleinek azt üzente, hogy győzelme esetén letartóztattatja vagy száműzi őket, és azt ígérte, a rendőröknek nagyobb szabadságot ad, kiterjeszti a fegyverviselés jogát, csökkenti az adókat, privatizálja a közvállalatokat, a Föld tüdejének nevezett Amazonas vidékét pedig átengedi az agrobiznisznek. Nőgyűlölő, rasszista és homofób kijelentései miatt hívják őt a brazil Trumpnak, de ez nem zavarja, sőt, felvág vele.

– Nem tudom, hogyan fogadta ezt a hírt az észak-koreai ficsúrelnök – mondá rezignáltan amama.

– Mert?! – lepőde meg atata.

– Biztos féltékeny lehet, Trump a napokban újságíróknak elárulta, hogy a Kim titokban szerelmes leveleket ír neki.

– Nahát – epéskede a Zacsek –, én totál elhiszem, hogy ezek az államvezetők szerelmesek egymásba. Csak attól tartok, hogy egymás iránt plántált nemes érzelmük számunkra lassan egy természeti csapással ér föl!

De hogy a friss hírek hallatán nehogy mindannyian a kórházban kössünk ki, atata gyorsan elmesélt egy viccet, amelyben az amerikai és a japán krapek, műszaki felkészültségükkel kérkedve, azon vetekednek, ki tudja előbb feldolgozni egy választás eredményeit. Az amcsi eldicsekszik, hogy a szavazóhelyek bezárása után náluk két órán belül már megvan a végeredmény, mire a japcsi legyintve azt mondja, nekik ehhez csupán két perc kell.

– Ámazonban mindez röhej ahhoz képest, ami nálunk történik – mondá a fater –: itt már két hónappal a választás előtt tudni a végeredményt!

Pistike, kezdő boszorkavadász és törökméz-szopogató beruházó