2024. április 20., szombat

Tragikus tűzeset Zentán

Három kisgyerek szerzett égési sérüléseket, egy kislány meghalt

Szombatról vasárnapra virradó éjjel valamivel éjfél után Zentán tűzesethez riasztották a tűzoltókat, a Kiss Ferenc utca 6-os számú ház ablakaiból füst és láng csapott ki. A tüzet a szomszéd vette észre, mivel az udvarára néző konyhaablakon át már kicsaptak a lángok és ezt vette észre Báló Károly, aki egyébként önkéntes tűzoltó, és értesítette a tűzoltókat. Ekkor már lángokban álltak a szobák.

Báló Károly, a szomszéd segített oltani a tüzet (Gergely József felvétele)

Báló Károly, a szomszéd segített oltani a tüzet (Gergely József felvétele)

- Segítettem az oltásban a tűzoltóknak, de már minden égett. Mire kiértek a tűzoltók, Roky, így hívják a négy gyerekével itt lakó asszony élettársát, már kihordta az udvarra a négy gyereket, akik közül több csúnyán megégett. A szülők az utca felőli szobában aludtak, a tűz a ház középső konyha részben keletkezhetett, itt volt egy mécses gyertyával, korábban is jártam itt náluk láttam, hogy ezzel világítanak, mivel a ház már régen le van kapcsolva az utcai villanyvezetékről. A gyerekek a kis hátsó szobában aludtak összezsúfolva. Úgy látszik nem vették észre időben, már mindenki aludt, amikor a tűz keletkezett.

A konyhában van a vas tüzelős kályha, de jó idő volt az elmúlt napokban, nem tüzeltek a kályhában, nem volt parázs. A sérült gyerekeket a mentő kórházba szállította, de egy 8 éves kislányon már nem lehetett segíteni, valószínű, hogy füstmérgezésben halt meg – mondta az oltásban részt vevő szomszéd.

A konyából szinte semmi sem maradt, innen indult a tűz (Gergely József felvétele)

A konyából szinte semmi sem maradt, innen indult a tűz (Gergely József felvétele)

A roma család szerény körülmények között élt a kis házban, amelyben még villany sem volt, az áramot már évekkel ezelőtt kikapcsolták. Az udvaron van egy csap, innen használták a vizet. Esténként gyertyával világítottak és minden bizonnyal elfelejtették eloltani a konyhaasztalon álló mécses-gyertyát és ez okozhatta a súlyos tragédiát.

A házban összesen hatan aludtak, amikor a konyhából szétterjedt a füst és lángok. A négy gyerek anyja K. Elvira (32) és az élettársa K. Adrián (29) amikor felébredtek látták, hogy a tűz már a bútorzatra is átterjedt, igyekeztek kimenteni a sűrű füstben a sérült gyerekeket.  Az éjszakai lakástűzben E.D. nyolc éves kislány meghalt, az öt éves A.K. súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, az arca is összeégett. A legnagyobb fiú, a tíz éves D.K. könnyebb sérülésekkel úszta meg az éjszakai tüzet. A negyedik gyerek, egy hét éves kislány ugyancsak kisebb égési sérüléseket szenvedett. A házban állítólag volt még egy 16 éves kamasz lány is, aki sérülések nélkül megúszta a balesetet.

A rendőrség vizsgálja a tragikus zentai tűzeset körülményeit.