2024. március 28., csütörtök

Topolya ösztöndíja az egyetemistáknak

A pályázatra november 16-áig lehet jelentkezni

Ebben az iskolaévben is meghirdette ösztöndíjpályázatát Topolya önkormányzata azoknak a felsőfokú tanulmányaikat folytató, szerbiai állampolgárságú hallgatóknak, akiknek a község területén legalább két éve  bejelentett lakcímük van. A pályázat azokhoz a Szerbia területén államilag elismert vagy külföldi, nemzetközileg is jegyzett karok hallgatóihoz szól, akik II.-tól VI. évfolyamon tanulnak, bolognai rendszerű alapképzésen. Emellett az idén is fokozottan támogatják a hiányszakmáknak számító szakok diákjait rögtön az I. évfolyamtól kezdve.

Mindazok, akik teljesítik a kiírás feltételeit, megkapják az ösztöndíjat – mondja Kislinder Gábor, községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mindazok, akik teljesítik a kiírás feltételeit, megkapják az ösztöndíjat – mondja Kislinder Gábor, községi elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

–  Az idén az általános orvosi, az okleveles villamosmérnöki és az okleveles gépészmérnöki szakok számítanak hiányszakmáknak, a hallgatók ezúttal 12 ezer 500 dinárt kapnak havonta. Az ő esetükben az átlageredményt nem vesszük figyelembe, a többi ösztöndíjasunk esetében a 8-as átlag, illetve a magyarországi diákok esetében a 4-es átlag számít alapfeltételnek –  nyilatkozta Kislinder Gábor községi elnök, aki elárulta azt is, hogy tavaly valamivel több mint 90-en részesültek ösztöndíjban, és körülbelül 9-en nem tttek eleget a feltételeknek. A jelentkezési határidő november 16-a, és máris 50 feletti az átadott kérvények száma, amit biztatónak tart a községi elnök.

– Az ösztöndíj, illetve az utaztatásra szánt keretösszeg 12 millió dinár, és ha az előirányozottnál véletlenül többen jelentkeznek, akkor sem fogunk senkit visszautasítani, hanem igyekszünk megoldást találni a fennállt helyzetre. Ez azt jelenti, hogy a célra szánt összeget akkor tudjuk pontosan meghatározni, amikor körülbelül decemberre már tudjuk, hogy hányan teljesítik a feltételeket. Ami fontos, hogy mindenkit igyekszünk támogatni, aki teljesíti az önkormányzat által kijelölt feltételeket. Azok a diákok, akik megszegik év közben az önkormányzat által támasztott feltételeket, a következő évben elesnek a községi támogatás lehetőségétől. – mondta Kislinder.

A polgármester arról is beszámolt, hogy sikerült megoldani az általános iskolás és középiskolás diákok utaztatását.

– Igyekszünk egységesen minden olyan gyermeket támogatni, aki utazik a lakóhelye és az oktatási intézmény között. A községben 600 diák utaztatását támogatjuk a tanév folyamán, a naponta megtett kilométertől függően. Ebből a Magyar Nemzeti Tanács is kiveszi a részét, például a bácsgyulafalvi középiskolás diákok Topolyára utazásának támogatásával. Az elmúlt évek buktatóiból tanulva ezúttal nem a családoknak utaljuk a pénzt, hanem az utaztatóhoz. Ugyanezzel a korábban jelentkező problémák egy része megoldódott, így azonban a folyamatban más jellegű problémák jelentkeztek – mutatott rá a községi elnök, aki elmondta azt is, hogy a támogatott diákoknak körülbelül a fele folytatja a tanulmányait a községben. Ami pozitív, hogy az idén 50-nel több tanuló van Topolya területén, mint korábban.

*****

A Topolya község felsőoktatási ösztöndíjával kapcsolatos dokumentációt november 16-áig lehet átadni a községi közigazgatás iktatójában, illetve a helyi irodákban. A pályázattal kapcsolatos formanyomtatványokat a község hivatalos honlapjáról lehet letölteni. A hallgatónak hitelesített nyilatkozatot kell tennie arról, hogy az Oktatási és Sportminisztériumtól, külföldi szervezettől vagy bármely vállalattól nem kap ösztöndíjat vagy tanulmányi kölcsönt. Az igényléssel kapcsolatos kérvényhez mellékelni kell az egyetemista igazolványának hitelesített fénymásolatát, az egyetemi beiratkozásról szóló eredeti igazolást a szakirány megjelölésével, az átlageredményt igazoló dokumentumot, a külföldön tanuló diákok leckekönyvének hitelesített fénymásolatát. A pozitív döntést követően az ösztöndíjazott szerződést köt a község elnökével, vagyis az utalványozóval, ebben közelebbről is meghatározzák az egymás iránti jogaikat és kötelezettségeiket.