2024. március 28., csütörtök

Hatvanéves a magyarkanizsai Cnesa

Az oktatási és művelődési intézmény sokszínű programokkal ünnepli jubileumát

A feljegyzések szerint a mai Magyarkanizsa egykor a Cnesa nevet viselte, ma pedig a legtöbb rendezvénynek otthont adó intézmény viszi tovább ezt a nevet. Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelve számtalan programot szerveznek a jövő héten is. Nem meglepő ez, hiszen az ott dolgozók arra törekednek, hogy minél több, de ami még ennél is fontosabb, igazán színvonalas szórakozási és oktatási programnak adjanak helyet. Az ott folyó tevékenységekről és a tervekről az igazgatónő, Nadrljanski Tornai Erika számolt be.

Mi tartozik a Cnesa égisze alá, milyen tevékenységekkel foglalkoznak?

– Intézményünk két alappillérre támaszkodik: az oktatási egységünkre és a Művészetek Házára. Oktatásszervezők iskolarendszeren kívüli képzéseket, tanfolyamokat szerveznek, és elkötelezett hívei vagyunk a felnőttképzésnek. Hisszük és valljuk, hogy nagy szükség van a felnőttek át- és továbbképzésére, hiszen az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos önképzés fontosságát és szükségességét mindennap megtapasztaljuk szűkebb és tágabb régiónkban. A Művészetek Háza mint szervezeti egység a minőségi kulturális tartalmak közvetítését tekinti elsődleges céljának. A gyermekek és a fiatalok színházi nevelését, a művészetek iránti érdeklődésük felkeltését kiemelt feladatnak tekintjük. Saját rendezvényeink mellett más, többnyire községbeli civil szervezetek, más intézmények programjainak is helyet adunk. A Művészetek Házához tartozik a Kultúra Mozi és a Dobó Tihamér Képtár. Szeretném kiemelni, hogy a képtár az utóbbi egy évben művésztelepnek, gyermekfoglalkozásoknak, zenés-filmes, irodalmi rendezvényeknek adott helyet, és azon dolgozunk, hogy a községbeli művelődési élet egyik fontos közege legyen.

Jubileumot ünnepelnek. Kicsit tekintsük vissza: milyen fejlődési fázisokon ment át a Cnesa, melyek voltak a meghatározó évek?

– Intézményünk életében három fontos dátumot szoktunk kiemelni mint mérföldköveket: 1987-ben avatták fel a mozi új épületét, 2001-ben a színház épületét, majd 2008-ban az utcafront felőli épületegyüttest: az oktatási részlegünket, a Dobó Tihamér Képtárat és az Art Hotelt az Art Caféval együtt.

Az elmúlt években melyek voltak a leglátogatottabb rendezvények, és mely tevékenységeik iránt mutatkozott legnagyobb érdeklődés?

– A közösség mindegyik rétegét, korosztályát szeretnénk kiszolgálni kulturális kínálatunk révén. A helybeli művelődési egyesületek jeles ünnepekhez kötődő műsorai rendkívül látogatottak, a nagyszínházi előadásaink is általában telt házasak. Az utóbbi egy évben a Vajdasági Vándormozi magyar filmjei rendre tömegeket vonzanak hozzánk, ami azt mutatja: van igény a minőségi szórakozásra, és a mozi még mindig több, mint filmnézés. A szórakoztató, nagyobb tömegeket megmozgató programok mellett olyanoknak is teret adunk, amelyek egy-egy rétegnek szólnak. Külön ki szeretném emelni a községbeli oktatási intézményekkel való remek együttműködésünket.

Megszokhattuk, hogy bővelkednek programokban, de nem kenyerük a felesleges csinnadratta. Hogyan ünnepelnek?

– Szerény anyagi lehetőségeink mellett folyamatosan pályázunk. A jubileumi programsorozat is egy sikeres pályázat révén jött össze: hétfőn este a Golden Trió komolyzenei hangversenyt ad a Művészetek Házában klasszikus darabokat és ismert slágereket, filmzenéket játszva, szerdán délelőtt az óvodásokat és az iskolásokat a Hattyúk tava című balettelőadásra várjuk, pénteken pedig kiállításmegnyitó és színházi előadás a program. A Dobó Tihamér útjai elnevezésű kiállítás azokból a festményekből állt össze, amelyek egy évvel ezelőtt a képtárban tartott művésztelepen születtek. A Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjainak jóvoltából ezek a Magyarkanizsa és Dobó Tihamér által ihletett alkotások a Cnesa tulajdonába kerültek. Ezeket mutatjuk be most a nagyközönségnek. Pénteken 19 órakor a Zabhegyező, az újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves hallgatóinak előadása zárja a hetet. A belépés mindegyik rendezvényre díjtalan. Így valóban a közösséggel, látogatóinkkal, barátainkkal együtt ünnepelünk majd, hiszen a kultúra mindannyiunkat összeköt. A jubileumi programsorozat a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatásával valósul meg.

Mik a törekvések, milyen irányba szeretnének haladni?

– Oktatási téren a vajdasági felnőttképzés úttörői szeretnénk lenni, és további államilag elismert képzéseket kínálni a lakosságnak. A Művészetek Házának legfontosabb célja továbbra is a színvonalas, változatos kulturális program biztosítása a község minden polgára számára, emellett a művészetpedagógiára, a színházi és képzőművészeti nevelésre szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni.