2024. március 19., kedd

Küzdeni és erőt meríteni

Az 1944–45-ös megtorlás ártatlan magyar áldozataira emlékeztek Moholon

Halottak napján, pénteken emlékeztek meg Moholon az 1944–45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatokról a katolikus temetőben lévő emlékműnél a Pro Communitas egyesület szervezésében. A megemlékezés kezdetén Mester Dániel moholi plébános mondott imát, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet. A szervezők nevében Világos Tibor köszöntötte az egybegyűlteket, majd alkalmi művelődési műsor keretében Berec Antal és Rozványi Dávid verse hangzott el az áldozatok tiszteletére.

Kovács Elvira és Fehér László megkoszorúzza a moholi emlékművet (Csincsik Zsolt felvétele)

Kovács Elvira és Fehér László megkoszorúzza a moholi emlékművet (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényen Kovács Elvira VMSZ-es köztársasági képviselő mondott megemlékező beszédet. Kiemelte, hogy november elején minden évben megemlékezünk halottainkról, de a vajdasági magyarságnak ez a nap az 1944–45-ös véres eseményekről való megemlékezések sorozatát is jelenti. Elmondta, hogy több mint hetven esztendeje történt meg a délvidéki vérengzés 1944–45 telén, amikor a jugoszláv kommunista partizánalakulatok és a vajdasági szerb lakosság a magyarság és más nemzetek ellen követtek el gaztetteket. Kovács Elvira közölte, hogy sokat kellett várni, de megtörtént a magyar–szerb megbékélés. Emlékeztetett, hogy számos dolgot kiharcoltak, kezdve az emlékhelyek létesítésétől a rehabilitációs törvény elfogadásán, a kollektív bűnösség eltörlésén, a vajdasági magyar polgári lakosság ellen 1944–45-ben elkövetett tettek elítéléséről szóló képviselőházi nyilatkozaton át az államfői, valamint a kormányfői főhajtásig és a közös megemlékezésekig. Hangsúlyozta, hogy emlékeznünk kell a múltra és a véres eseményekre, valamint küzdenünk kell, és erőt meríteni az elhunyt ártatlan magyarok mártírságából, hogy szép és boldog jövőt biztosítsunk gyermekeinknek, unokáinknak itthon, a Vajdaságban.

A megemlékezés koszorúzással zárult az áldozatok emlékművénél, ahol a Magyar Nemzeti Tanács, Ada község önkormányzata, a moholi helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdaság Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Csobolyó ME, a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége és a Pro Communitas civil szervezet képviselői koszorúztak.