2024. április 23., kedd

Az út újraaszfaltozásától a középiskolai kollégium építéséig

Ada községben az idén legalább tizenötmillió dinárt költöttek a beruházások tervdokumentációinak kidolgozására

Ada község önkormányzata az idén számos, köztük több jelentős infrastrukturális beruházáshoz készíttette el a tervdokumentációt azzal a céllal, hogy mindegyiket vagy legalábbis többségüket 2020 tavaszáig, a soron következő helyhatósági választásig megvalósítsa. Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy legalább 15 millió dinárt költöttek a tervdokumentációk kidolgozására, vagyis az idén annyi pénzt fordítottak erre, mint az elmúlt néhány évben összesen.

Bilicki Zoltán felsorolta a legjelentősebb terveket. Köztük a kerülő út hiányzó szakaszának tervdokumentációját, azt, hogy elkészült a terv az Ada–Törökfalu útszakasz újraaszfaltozására, illetve az adai Műszaki Iskola épületének teljes felújítására az udvarral és a sportcsarnokkal együtt. Emellett a Magyar Nemzeti Tanácsnak leadták a tervdokumentációt az újonnan épülő hatvannégy férőhelyes kollégiumra, amely a középiskola mellett helyezkedne el, és jövőre magyarországi pénzből épülne meg. Elkészült a tervdokumentáció a moholi általános iskola udvara, az utcai parkolók és a tornaterem rendezésére is.

A polgármester bejelentette, hogy év végéig meglesz a teljes tervdokumentációja a Moholi nagy út községi szakaszának, akárcsak a termálkúti meleg víz fűtés céljából történő elvezetésének az adai általános iskolába, a katolikus templomba és az önkormányzat épületébe. Továbbá folyamatban van a moholi egészségház és kultúrotthon felújítására vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása. A helyi önkormányzat több mint nyolcmillió dinárért megrendelte Mohol területére a szennyvízhálózat főtervének dokumentációját is. Ennek az összegnek egy-egy negyedét biztosította a moholi helyi közösség és Ada község önkormányzata, ötven százalékát pedig a gazdasági minisztérium. Megrendelték még a terveket az adai általános iskola tornatermének, udvarának felújítására és az iskola körüli parkoló rendezésére.

Bilicki Zoltán kiemelte, hogy hamarosan lezárul a leendő wellnessközpont tervdokumentációja, miután közszemlén volt a projektum. Az ehhez tartozó infrastruktúra, köztük a parkoló, villany- és szennyvízhálózat tervdokumentációját szintén az idén készíttették el.

– Egy-egy projektum megvalósításához elsősorban rendezett vagyonjogi viszony kell egy adott területen vagy épületen, másrészt megfelelő tervdokumentáció. Ezek az alapfeltételei annak, hogy egy beruházást lebonyolíthassunk – magyarázta Bilicki Zoltán. – Ada község önkormányzata mindig igyekszik fejlesztési költségvetést kidolgozni, ami nagyobb lehetőségeket ad a beruházásokra. Így az elmúlt időszakban és jelenleg is a költségvetésünk nagy százalékát tudtuk és tudjuk beruházásokra, tervdokumentációkra költeni. Emellett igyekszünk pályázni, és kilobbizni pénzeszközöket, mert az infrastrukturális fejlesztések akkor válhatnak elérhetővé a lakosság számára, ha az önkormányzatnak jó a kommunikációja a tartománnyal és a köztársasági kormánnyal. Ezáltal olyan forrásokat tud lehívni, és olyan projektumokat fejezhet be, amelyeket önerőből csak hosszú-hosszú évek alatt tudna megvalósítani. A wellnessközpont kiépítése az önkormányzat önálló beruházása lesz. Viszont vannak olyan beruházások, mint a kerülő út befejezése, amit teljes egészében köztársasági pénzből szeretnénk megvalósítani. Az elmúlt hónapban átadtuk az adai általános iskola felújított központi épületét, ami teljesen köztársasági támogatásból valósult meg, bár a belső világítás kiépítésének egy részét a tartomány és az önkormányzat finanszírozta. Ezenkívül az adai középiskolában és a moholi általános iskolában tervezett felújításokat is köztársasági pénzből szeretnénk megvalósítani – nyilatkozta az adai polgármester, aki hozzátette, hogy a tartománnyal eddig kisebb projektumokat bonyolítottak le, de szeretné elérni, hogy támogassák az Ada és Törökfalu közötti út újraaszfaltozását, ami körülbelül 250 millió dinárba kerülne.