2024. április 20., szombat

Đoković veszített Hacsanovtól!

Đoković és Hacsanov a díjkiosztón (Fotó: Beta/AP)

Đoković és Hacsanov a díjkiosztón (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković tegnap 3:1 és 30:0-ra vezetett a párizsi 1000-es torna döntőjében a meglepetésember 22 éves orosz Karen Hacsanov ellen, és ekkor úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg az új győzelem és diadal felé vezető úton. Abban a pillanatban állt be a törés, Đoković a folytatásban erőtlennek tűnt, és mintha nem nagyon bánta volna, hogy kicsúszik a kezéből a meccs. Hacsanov viszont nagyszerűen játszott, igazolta, hogy az előző fordulókban nem véletlenül verte sorban John Isnert, Alexander Zverevet és Dominic Thiemet. Az orosznak ez a negyedik tornagyőzelme és az első az 1000-es rangban, amivel feltör a ranglista 11. helyére. Đoković vigasza, hogy mától ő lesz a ranglista első helyezettje, és van egy hét pihenője, hogy felfrissülve várja be az idény utolsó erőpróbáját, a londoni évzáró mestertornát.

Az előző két napon Đokovićnak nehéz meccsei voltak, hisz pénteken a negyeddöntőben a horvát Marin Čilićet, szombaton pedig az elődöntőben a svájci Roger Federert csak három játszmában verte, és összesen több mint öt órát töltött a pályán, Mindkét csatát csak nagy harcban nyerte, mert a döntő pillanatokban képes volt felülkerekedni. Čilić ellen, az elveszített első játszma után, Novak csak a hatodik break-labdát változtatta pontra, és azután már könnyebben ment. Igaz, a döntő szettben elsőnek a horvát jutott előnyhöz, Đoković viszont azután kétszer is elnyerte az adogatást, és a mérlegét 16:2-re növelte.

Federerrel még nehezebb volt az újdonsült világelső dolga. A 12 break-labdából egyet sem értékesített, ami először fordult vele elő. Mindkét rövidítésben azonban a feladat magaslatán állt. Az elsőben játszmalabdáról fordított, a másodikban pedig pazar játékkal, és Roger egy kettős adogatási hibájának is köszönve, 6:1-re elhúzott, ahonnan a svájci már nem állt fel. Novak most 25:22-re vezet Federer ellen.

Miomir Kecmanović Senzsenben második challengerét nyerte. A 19 éves belgrádi a döntőben a szlovén veterán Blaž Kavčičot győzte le, és az új pont okkal a ranglista 133. helyéig jutott, ami eddigi legjobbja. A 20 év alattiak rangsorában Kecmanović jelenleg a világ ötödik legjobbjának számít.

A héten már csak challenger tornákat játszanak, s az egyiken, a franciaországi Mouilleronban Györe László lesz a francia Benoit Paire mögött a 2. kiemelt. Györe az 1. fordulóra selejtezőst vár, továbbjutás esetén pedig két francia egyike, vagy Corentin Moutet vagy pedig Constant Lestienne következik.

A kis mestertornának is nevezett női Elite Trophy tornát a kínai Csuhajban az ausztrál Ashleigh Barty nyerte, ami révén a ranglistán a pályafutása legjobbjának megfelelő 15. helyet érte el.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Čilić 4:6, 6:2, 6:3, Federer–Nisikori 6:4, 6:4, Thiem–Sock 4:6, 6:4, 6:4, Hacsanov–A. Zverev 6:1, 6:2, elődöntő: Đoković–Federer 7:6, 5:7, 7:6, Hacsanov–Thiem 6:4, 6:1, döntő: Hacsanov–Đoković 7:5, 6:4.

CSUHAJ. – A női Elite Trophy tornán: Vang–Keys 1:6, 6:3, 6:1, elődöntő: Barty–Görges 4:6, 6:3, 6:2, Vang–Muguruza 6:2, 6:0, döntő: Barty–Vang 6:3, 6:4.

SENZSEN. – A challenger elődöntőjében: Kecmanović–Nedovjeszov 7:5, 6:4, döntő: KecmanovićKavčič 6:2, 2:6, 6:3.