2024. április 19., péntek

Nehéz út vezetett a bronzig

A világbajnokság után Nemes Viktor már a szerbiai I. ligára készül

Nemes Viktor sok időt töltött a szőnyegen a budapesti birkózó-világbajnokságon. Öt győzelemmel és egy vereséggel szerezte meg a bronzérmet. Nehéz mérkőzéseken van túl, éppen ezért elégedett az elért eredménnyel. Kiemelte, nehezebb volt neki megszerezni ezúttal a bronzérmet, mint tavaly az aranyat. Arról, hogy hogyan élte meg a budapesti világbajnokságot, ő maga mesélt lapunknak.

Nemes Viktor a bronzmérkőzésen nagy csatát vívott a súlycsoporthoz képest szokatlanul magas és hosszú kezű-lábú svéd Kassidisszel (Fotó: MTI)

Nemes Viktor a bronzmérkőzésen nagy csatát vívott a súlycsoporthoz képest szokatlanul magas és hosszú kezű-lábú svéd Kassidisszel (Fotó: MTI)

Nagyon nehéz út vezetett a bronzéremig. A hat közül öt mérkőzés hat percig tartott. Nagyon sokat birkóztam, el is fáradtam majdnem minden meccsen. Valahogy úgy alakult, hogy nem túl jól sikerült a formaidőzítés, emiatt nem ment úgy a birkózás sem, ahogy szerettem volna, de remélhetőleg a következő versenyen könnyebb lesz, nem mint most, amikor azt lehet mondani, hogy kínoztam magam. Szerencse, hogy fejben elég erős tudtam maradni a második napra, és bár nem ment olyan jól a birkózás, nem éreztem túl jól magam, attól még oda tudtam tenni magamat 110 százalékban.

Talán az ellenfelek voltak ezúttal erősebbek?

Voltak tényleg nagyon erős ellenfelek, de nem mondhatom, hogy ez döntött. Tavaly a világbajnokságon is körülbelül ilyen kvalitású ellenfelekkel birkóztam. Például az orosz versenyzőt, akitől most kikaptam, egy hónappal korábban megvertem. A formaidőzítésem, a felkészülés nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, ez az én hibám. Ennek ellenére elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel.

Gyakorlatilag egy kitolás döntött a későbbi győztes orosz elleni meccsen. Nem bánt ez, tekintettel arra, hogy Lőrincz Tamás nagyon gyengén teljesített a fináléban?

Én végig Tamásnak szurkoltam. Az orosz ellenfél megszerezte ott is a pontot, majd kivédte a parterre-helyzetet, vagyis nem lehet semmit mondani ellene. Úgy gondolom, hogy a magyaroknak nem volt jó taktikájuk a döntőre, de gratulálni tudok Lőrinczek is, hiszen világbajnokságon másodiknak lenni nagy eredmény.

Jövőre a világbajnokság egyben olimpiai selejtező is. Mennyivel több energiabefektetésre lesz szükség ahhoz, hogy bekerülj az ötkarikás vízumot jelentő első hatba?

Ugyanúgy készülünk, ahogy eddig is készültünk minden versenyre. Előtte lesz egy Európa-bajnokság is… Majd kiderül, milyen versenyeken fogok indulni. Természetesen jövőre a legfontosabb a világbajnokság, valamint az, hogy benne legyek az első hatban, megszerezzem az olimpiai kvótát. Immár csak az olimpiára való kijutás a cél, és hogy ott szerezzek érmet.

Az elkövetkező egy-két hónap a lazítás időszaka. Hogyan szeretnéd kipihenni az egész év fáradalmait?

Ezen a héten nem edzettem még. Masszázson voltam, lazításon. De a jövő héten már kezdem az edzéseket, igaz, nem olyan nagy intenzitással. Kezdődik az I. liga, úgyhogy ott is teljesíteni kell. A Proleter színeiben fogok birkózni. Így tehát nem mondhatom, hogy olyan sok pihenésre marad idő, de annyival jobb, hogy nem lesz olyan erős a felkészülés, mint a világbajnokság előtt.