2024. április 19., péntek

Több száz millió dollárba kerülhet a csapatok állomásoztatása

Több mint 200 millió dollárba kerülhet Donald Trump amerikai elnök kormányának az amerikai katonák állomásoztatása a Mexikóval közös határ mentén az év végéig - áll a The Washington Post című amerikai napilap által szombaton ismertetett elemzésben.

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Donald Trump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Az összeg viszonylag kevés az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) 716 milliárd dolláros éves költségvetéséhez képest, elemzők azonban megjegyzik, hogy így is megrázhatják a költségvetést egy olyan időszakban, amikor a Fehér Ház azt akarja elérni, hogy a Pentagon 33 milliárd dollárral csökkentse kiadásait a következő évre.
Az Egyesült Államok jelenleg a Nemzeti Gárda 2100 tartalékosát állomásoztatja a déli határnál, ami 103 millió dollárba került áprilistól szeptember végéig a Pentagon adatai szerint. Az amerikai elnök áprilisban jelentette be, hogy a déli határra küldheti a Nemzeti Gárda akár 4000 tagját. Végül 2000-et irányítottak a térségbe, hogy tehermentesítsék a határőröket.
A Trump-kormányzat a héten jelentette be, hogy 5200 katonát vezényel a déli határhoz az Egyesült Államok felé közeledő közép-amerikai migránskaravánok miatt. Az amerikai államfő azonban később arról beszélt újságíróknak a Fehér Házban, hogy az Egyesült Államok akár 15 ezer katonát is küldhet a déli határaihoz.
Travis Sharp, a független stratégiai és költségvetési értékelési központ nevű elemzőközpont egyik kutatója szerint a katonák állomásoztatása december közepéig 110 millió dollárba kerülne, ha 15 ezer katonát küldenének a déli határhoz. A Nemzeti Gárda tartalékosainak állomásoztatása a déli határnál az év végéig több mint 150 millió dollárba kerülne. 
Így az aktív katonák és tartalékosok állomásoztatása a déli határnál az év végéig több mint 200 millió dollárba (több mint 175 millió euróba) kerülne az Egyesült Államoknak.
A Washington Post megjegyezte, hogy az amerikai elnök mindössze terveket vázolt fel a november 6-ai amerikai félidős választásokkal összefüggésben, így egyelőre nem tudni, hogy maradnak-e a katonák a déli határnál a voksolást követően. A becslések szerint az Egyesült Államok felé gyalog közeledő közép-amerikai migránskaravánoknak így is több hétig tart, míg elérik a mexikói-amerikai határt.