2024. március 29., péntek
Lengyel helyhatósági választások

Megkezdődött a második forduló

Lengyelországban megkezdődött a helyhatósági választások második fordulója vasárnap reggel, a szavazók azokban a körzetekben járulnak az urnákhoz, ahol a két hete megtartott első fordulóban a polgármester-jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát.

A sajtó kiemelt figyelemmel kíséri majd öt vajdasági székhely - Gdansk, Krakkó, Kielce, Olsztyn és Szczecin - eredményeit.
Az október 21-én megtartott első fordulóban eldőlt többek között a mandátumeloszlás a vajdasági közgyűlésekben. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) hat vajdaságban, a KO egyben szerzett önálló többséget.  A többi kilenc vajdaságban koalícióalakítási tárgyalások zajlanak, közülük négyben a KO és a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) léphet szövetségre.
Lengyelországban eddig négyévente rendeztek helyhatósági választásokat, új jogszabályok alapján viszont a ciklus ötéves lesz, és polgármesteri tisztségre egy ember legfeljebb egyszer választható újra.
A szavazás egynapos, a szavazóhelyiségek reggel hét és este kilenc óra között vannak nyitva. Az urnazárás után a három legnagyobb hírtévében ismertetik a szavazóhelyiségeket elhagyók megkérdezése alapján összesített eredményeket (exit poll) a krakkói, a gdanski és a kielcei főpolgármesterre vonatkozóan. A végeredmények kihirdetését az országos választási bizottság (PKW) hétfőre tervezi.