2024. április 25., csütörtök

Új nemzeti tanácsokat választottak a szerbiai kisebbségek

A késő délutáni és kora esti adatok szerint átlag 30 százalék volt a részvétel
Illusztráció

Illusztráció

Összesen 22 kisebbségi közösség nemzeti tanácsát választották meg a polgárok, 18-at közvetlen úton, további négyet elektori voksolási rendszerben. A közvetlen választásokat országszerte 914 szavazóhelyen bonyolították le. A 18 nemzeti közösség összesen 58 listát állított, ez egyébként 24-gyel kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt. A magyar közösség tagjai két lista közül választhattak: a Vajdasági Magyar Szövetség támogatta és mgr. Hajnal Jenő vezette Magyar Összefogás, illetve a dr. Zsoldos Ferenc vezette Magyar Mozgalom listája között. A 2010 óta harmadik alkalommal megtartott közvetlen nemzeti tanácsi választásokon összesen 462.759-en szavazhattak a kisebbségek soraiból, a magyar választói névjegyzékre 129.328 polgár jelentkezett, s ez a törvényes előírások értelmében lehetővé teszi, hogy közvetlen választásokon válassza meg a közösség a Magyar Nemzeti Tanács következő összetételét. A macedón, a horvát, a montenegrói és az orosz nemzeti közösségek elektori választást tartanak.

A szavazólapok A4-es formátumú papírlapok voltak, a magyar, román, ruszin, szlovák, cseh, egyiptomi, bolgár, bosnyák, askáli és albán nemzeti közösségek számára készített szavazólapok kétnyelvűek lettek, a többi közösség számára pedig csak szerb nyelven és cirill írásmóddal nyomtatták ki a lapokat.

A magyar választópolgárok 2014-ben 55 099 érvényes szavazatot adtak le, a részvételi arány 40,6 százalékos volt. Az idei részvétel – legalábbis a napközben tapasztaltak alapján – némileg elmaradt ezek mögött az adatok mögött. Újvidék községben 17 óráig, nemhivatalos adatok szerint, a szavazásra jogosultak 25–27 százaléka élt a lehetőséggel. Palicson úgyszintén 17 óráig 30 százalék, Kishegyesen 32, Topolyán 31, Szabadkán 30 százalék (Radanovácon 30, Zorkán 28, Kelebián 28, Makkhetesen 24), Adán 24 százalék, Magyarkanizsa községben 18 óráig 32 százalék (Adorjánon 46, Kispiacon és Szalatornyán viszont csak 23 százalék), Zentán 19 óráig 29,43 százalék jelentette a részvételi arányt.

Szabadkán egyébként 64 szavazóhelyen adhatták le voksukat a kisebbségi közösségekhez tartozó polgárok. Voltak olyan szavazóhelyek, amelyeken 11 nemzeti tanácsra voksolhattak. Szabadkán a külön választói névjegyzékre 35 549 polgár iratkozott fel, ebből 21 408-an a magyar külön választói névjegyzéken szerepelnek. Újvidéken 22, Adán 14 helyen lehetett szavazni.

Megkérdeztük a vajdasági magyar politikai élet egyes képviselőit, hogyan tekintenek a nemzeti tanácsi választásokra.

Pásztor István

Pásztor István

Rengetegen tapasztalták, miért fontos a nemzeti tanács

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kérdésünkre a szavazás után azt válaszolta, bízik a magas részvételi arányban, és abban is, hogy a VMSZ Magyar Összefogás listája masszív többséget ér el, akárcsak az elmúlt két közvetlen választás alkalmával. 2010-ben 28, 2014-ben pedig 31 mandátumot szerzett meg a Magyar Összefogás listája a 35 fős Magyar Nemzeti Tanácsban.

– Remélem, hogy folytatni tudjuk az előző két választáson elért eredményt, és remélem, hogy a befektetett munka, az odaadás, az elkötelezettség visszaigazolódik. Ezt láttuk a kampányban. Héthetes, nagyon intenzív kampányban vettünk részt, rengeteg emberrel találkozva, sok-sok kis közösségben megfordulva, hogy bemutatkozzanak a jelöltek, hogy beszámoljunk az elmúlt négy év eredményéről, és beszéljünk az előttünk álló négy évről. Nem igaz az az állítás, hogy az emberek ne tudnák, mi az a nemzeti tanács, és hogy az nem fontos a számukra. Azt látom, hogy rengeteg ember a saját mindennapjain, családjának az életén érzékelte és tapasztalta, hogy miért fontos a nemzeti tanács. Bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy a vajdasági magyarok élni kívánnak a szavazás jogával, és hogy folytatni tudjuk a következő négy évben azt a munkát, amit a Magyar Összefogás listája az előző nyolc évben elkezdett. Van mit tenni, de azt látom, hogy a vajdasági magyar közösség minden nehézséget félrerakva egy életerős közösség, amelyikért érdemes minden reggel korán kelni, és szolgálni.

Azt az igényt fogalmaztam meg a kampánystáb felé, hogy lehetőleg minden magyarlakta településre el kell jutni a kampány ideje alatt. Legyen az nagyváros vagy egészen pici falu. KIlencvenöt helyre jutottunk el hét hét alatt. Volt olyan hely, ahol többször is voltunk. Azt a gyakorlatot folytattuk, ami szerintem a Vajdasági Magyar Szövetség ázsióját építette az elmúlt több mint egy évtizedben. Ez pedig nem más, mint a folyamatos találkozás a közösség tagjaival. A mi ötleteinknek a leellenőrzése a közösség részéről és az ő elvárásaiknak a meghallgatása és politikai célként való megfogalmazása. A kisebbségi politika a vajdasági magyar közösség érdekeinek és boldogulásának a szolgálata nem a fellengzős nagy mondatok pufogtatásáról szól, hanem a mindennapos munkáról és a kőkemény érdekérvényesítésről. Ezt a célt szolgálta a kampány és az ebből való megerősödést – fogalmazott Pásztor István.

Mgr. Hajnal Jenő

Mgr. Hajnal Jenő

Hitben, szellemiségben, közösségben és nemzetben is tovább erősödjünk

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a vajdasági magyarok minél nagyobb számban járuljanak az urnák elé.

– Ez az egyedüli alkalom, amikor meg tudjuk mutatni erőnket és elszántságunkat. Bármilyen más választás esetében sokkal kevésbé tudja a vajdasági magyarság kifejezni azt, hogy mit szeretne, miként látja a jelenét és a jövőjét. Az elmúlt négy évben elindult egy folyamat, és rendkívül fontos lenne, hogy ez folytatódjon, hiszen e folyamat mögött ott áll az anyaország és az egész világ magyarsága is. 2018 áprilisában ismét megerősítettük, hogy egy nemzet vagyunk, és ha ezt a szellemiséget szeretnénk továbbéltetni, akkor kizárólag egyetlen opciót tudok elképzelni, hogy hitben, szellemiségben, közösségben és nemzetben is tovább erősödjünk – hangsúlyozta mgr. Hajnal Jenő. – A következő négy év legfontosabb feladatának a megkezdett munka folytatását tartom, illetve azt, hogy olyan erős és átlátható, ugyanakkor áttörő jellegű munkát végezzünk, amely az itthon maradottakat arra késztetné, hogy továbbra is itthon képzeljék el a jövőjüket, azokat pedig, akik korábban elmentek, arra ösztönözné, hogy felismerjék, az itthoni világ megváltozott, ezért érdemes hazajönni, és itthon keresni a boldogulást önmaguk és családjuk számára – tette hozzá a Magyar Összefogás listavezetője.

Jerasz Anikó

Jerasz Anikó

Minden kis közösségre odafigyelünk

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, aki a Magyar Összefogás listáján a 2-es sorszámot viseli.

– A választás eredménye visszajelzést ad arról, hogyan értékelik közösségünk tagjai a Magyar Nemzeti Tanács elmúlt négyéves munkáját. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy az elmúlt másfél hónapban minden magyar közösséghez eljussunk, mert közösségünk tagjai véleményének, észrevételeinek és kívánságainak figyelembevételével szeretnénk folytatni a munkánkat. Számos fórumon találkoztunk a választókkal, mert mi elsősorban értük, a magyar közösség tagjaiért dolgozunk. Remélem, hogy a választók ezt látják, és újra bizalmat szavaznak a Magyar Összefogás jelöltjeinek, hiszen szeretnénk továbbépíteni mindazt, amit megkezdtünk, és szeretnénk megvalósítani az újabbnál újabb céljainkat is – fogalmazott Jerasz Anikó. – Ha a választók bizalmat szavaznak nekünk, akkor az elkövetkező időszakban is szem előtt fogjuk tartani, hogy minden kis közösségre odafigyeljünk; minden kistelepülésre eljussunk, legyen az akár a tömbben, akár a szórványban; hogy az ott élők elvárásainak megfeleljünk; hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a kis létszámú tagozatok megmentéséért és az anyanyelvi oktatáshoz szükséges feltételek megteremtéséért. Emellett természetesen a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén is igyekszünk majd minden olyan feladatot elvégezni, minden olyan igényt kielégíteni, ami hozzájárulhat közösségünk fejlődéséhez, valamint jelenének és jövőjének jobbá tételéhez – fűzte hozzá a Magyar Összefogás lista jelöltje.

Dr. Mészáros Zoltán

Dr. Mészáros Zoltán

De Negri Ibolya

De Negri Ibolya

Sárközi István

Sárközi István

Erdődi Edvina

Erdődi Edvina

A szavazás a demokrácia ünnepe

Dr. Mészáros Zoltán történész, főlevéltáros neve, a Magyar Összefogás listáján a 3-as sorszám alatt található.

– A választás a demokrácia ünnepe. A jelöltséget azért vállaltam, mert úgy gondolom, az ötleteimmel, a gondolataimmal és a munkámmal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Tanács hatékonyabban, jobban működjön, és folytassa azt a munkát, amit elkezdett. A külhoni magyrarság tekintetében is nagy kiváltság, hogy létezik nemzeti tanácsunk. A Kárpát-medencében egyedül nálunk működik a perszonális autonómia ilyen formája. Azt kívánom a külhoni nemzettársaimnak, hogy ez náluk is valósuljon meg. A választás nagybetűs alkalom. Ez az alkalom. Egy választási győzelem hasonlatos egy tengerhez: a tenger cseppekből áll, a választási győzelem meg szavazatokból tevődik össze. Mégpedig a személyesen leadott szavazatokból. Ezért fontos, hogy minél többen éljenek a szavazati jogukkal – mondta dr. Mészáros Zoltán.

Megtartani identitásunkat

De Negri Ibolya építőmérnök, a Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, a Nemzeti Tehetségpont vezetője a Magyar Összefogás lista 4-es számú jelöltje.

– Bízom abban, hogy a vajdasági magyar emberek élnek szavazati jogukkal, és minél nagyobb számban megjelennek az urnák előtt, hogy leadják voksukat. Bízom abban is, hogy felismerték azokat a törekvéseket, építkezést, fejlesztést, amit a Magyar Összefogás a Magyar Nemzeti Tanács révén meg tudott valósítani, s ezt a munkát értékelni fogják, és bizalmat fognak szavazni a Magyar Összefogásnak, hiszen a Magyar Összefogás nemzeti, cselekvő lista, amely a vajdasági magyarság építkezését kívánja szolgálni a következő négy évben is. Mindazokat a programokat, amelyeken az elmúlt négy évben az MNT dolgozott, a Magyar Összefogás szeretné folytatni, illetve még számos programmal szeretné kiegészíteni. Természetesen alappillérünk az oktatás, az anyanyelvhasználat, a kultúra és az anyanyelvű média, annak érdekében, hogy megtartsuk identitásunkat – nyilatkozta kérdésünkre De Negri Ibolya.

Mindenkit megszólítottunk

Sárközi István, a Magyar Összefogás listájának 5-ös számú jelöltje lapunknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a lehető legtöbben éltek a szavazati jogukkal.

– A Magyar Összefogás lista jelöltjeként az elmúlt 7 hétben településről településre jártunk, és igyekeztünk az elmúlt négy év eredményeit az emberek elé tárni, valamint megosztani a jövőre vonatkozó terveinket. Külön hangsúlyt fektettem arra, hogy a lehető legtöbb bácsfeketehegyi családhoz személyesen is eljussak. Társaimmal mindenkit megszólítottunk, akit tudtunk, és bízunk benne, hogy a lehető legtöbben élnek ezzel a választási lehetőséggel – nyilatkozta Sárközi.

Szerephez jutottak a fiatalok is

Erdődi Edvina, a Magyar Összefogás listájának 6-os számú jelöltje a nap folyamán kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott, hogy elégedett a ténnyel: a kampány során rengeteg emberhez eljutott a szavazásnak és magának a Magyar Nemzeti Tanácsnak a híre, s ez reménykeltő ténynek számít azzal kapcsolatban, hogy megfelelő számban menjenek ki az emberek szavazni.

– Szerintem a legtöbben tudják, mit jelent a nemzeti tanács az életükben, mennyi mindenben járul hozzá a családok helyzetének javításához, a legkisebb korosztálytól kezdve az idősebb generációkig. Örülök annak, hogy mi, fiatalok is szerepet kaptunk, részt vehettünk ebben a megmérettetésben. Jó esélyt látok arra, hogy minél többen bekerüljünk a nemzeti tanácsba. Olyan fiatalokról van szerintem szó, akik az itthon maradásban látják a jövőt, olyan nézeteket vallanak, amelyek megoldások lehetnek egyes problémákra. Mi valóban itthon akarunk maradni, és itthon akarunk tenni azért, hogy mások is szülőföldjükön maradjanak, családot alapítsanak – fogalmazott.

Szavazás a változások reményében

A Magyar Mozgalom jelöltje, Zsoldos Ferenc a vasárnapi nemzeti tanácsi voksolás alkalmával lapunknak elmondta, hogy azt szeretné, ha a felnőtt vajdasági magyar polgárok minél nagyobb arányban részt vennének a nemzeti tanácsi választásokon:

Dr. Zsoldos Ferenc

Dr. Zsoldos Ferenc

– Ha sokan elmennek szavazni, ez azt jelenti, hogy az emberek hisznek a közösségünk jövőjében, és részt kívánnak venni a közös jövő formálásában. Mindenki a lelkiismerete szerint szavazott, akik úgy vélik, hogy jó az, ami most van, nem kell változtatni, nem kell változás, azok úgy is szavaztak. Akik viszont úgy érezték, hogy ideje változtatni, azok a jobbítás szándékával a változásokra szavaztak.

A nemzeti tanácsi választásokon részt vevő két listaállító fél egyáltalán nem rendelkezik még csak megközelítőleg sem azonos erőforrásokkal. Ennek ismeretében kicsi a lehetőség arra, hogy a Magyar Mozgalom áttörést érjen el, de én hiszek az emberekben, abban, hogy vannak még szép számban olyan vajdasági magyarok, akik változtatni szeretnének a jelenlegi állapotokon, és jó eredményt érhetünk el nemzeti tanácsi választáson.

Ami a választási eredményt illeti, néhány mandátumot biztosan kap a Magyar Mozgalom, de akár egyharmados választási siker is elképzelhető. Ez attól függ, hogy hányan voltak azok, akik évek óta távol maradtak a választásoktól, most azonban mégis elmentek szavazni vasárnap – mondta a voksolás alkalmával Zsoldos Ferenc.

ELŐZETES EREDMÉNYEK

Az első, nem hivatalos végeredmény Meggyesről (Visnyevácról) érkezett: a Magyar Összefogás listájára 16-an, a Magyar Mozgalom listájára 7-en szavaztak. Két voks érvénytelen. Kishomokon összesen 35-en szavaztak, szintén nem hivatalos információk szerint 24-en a Magyar Összefogás listájára, 11-en pedig a Magyar Mozgalom listájára. Törökkanizsa községben összesen 1117 szavazó polgár járult az urnák elé. Ebből 46 érvénytelen, 18 szavazatot kapott a Magyar Mozgalom, és 1053-at a Magyar Összefogás. Zenta község területén a Magyar Nemzeti Tanácsi választásokon a község területén található 13 választókörzetben összesen 30,6 százalékos volt a magyar választói névjegyzékbe feliratkozott szavazók részvételi aránya. 2317-en szavaztak a Magyar Összefogás listájára, és 868-an a Magyar Mozgalom listájára. Ez százalékban kimutatva 72,5% - Magyar Összefogás és 27,5% Magyar Mozgalom. Ada község területén a nap folyamán a magyar választó névjegyzékbe feliratkozottak 27,24 százaléka szavazott a Magyar Nemzeti Tanácsi választásokon, tehát összesen 2122 ember. A Magyar Összefogás listájára 1869-en voksoltak, ami 88 százalékot jelent, még a Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc listára 234-en adták le a szavazatukat, ami 11 százaléknak felel meg.