2024. április 24., szerda

Nemzeti tanácsot választ ma a szerbiai kissebbség

914 szavazóhely nyílt meg ma reggel 7 órakor Szerbiában

Kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak ma Szerbiában, a vajdasági magyar közösség is dönt a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetételéről.

Az elemzők szerint semmi nem teszi indokolttá az előrehozott választásokat (Molnár Edvárd felvétele)

illusztráció (Molnár Edvárd felvétele)

Szerbia 7,2 millió lakosa közül a 2011-es népszámlálási adatok alapján 1,2 millióan vallják magukat valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak. Közülük 507 183-an szavazhatnak vasárnap, ennyien iratkoztak fel ugyanis valamely külön választói névjegyzékre, ami a voksolás előfeltétele volt.

A legnagyobb arányban a magyar kisebbség iratkozott fel a névjegyzékre, a Szerbiában élő 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren.

A magyar szavazók a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás lista és a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc elnevezésű lista közül választhatnak.

Az urnák 7 és 20 óra között lesznek nyitva. Azok, akik nem kapták meg a szavazási értesítőt, de szerepelnek a külön választói névjegyzékben, részt vehetnek a voksoláson. Ehez azonban fel kell mutatniuk személyazonosító okmányukat. Szerbiai igazolvánnyal és útlevéllel lehet szavazni, jogosítvánnyal nem.

Az előzetes eredményeket várhatóan már vasárnap éjjel közlik, a végleges eredményeket pedig legkésőbb a jövő csütörtökön.