2024. április 19., péntek

A Fruška gora ébredése projektum a tartományi kormány stratégiai célja

A  Fruška gora ébredése elnevezésű projektum a tartományi kormány és az Újvidék 2021-Európa kulturális fővárosa Alapítvány stratégiai célja volt és marad. A projektum többek között a Fruška gora-i infrastruktúra fejlesztését, valamint az ottani kulturális és egyéb tartalmak népszerűsítését célozza meg, továbbá, hogy a Fruška gora kínálta lehetőségeket a lehető legjobb módon újjáélesszék, mondta mai Vrdniken tartott sajtótájékoztatóján Dragana Milošević, tartományi, művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár. Kiemelte, a projektum keretében a Fruška gorán több, mint 30 kulturális rendezvényt tartanak, amelybe 11 intézmény mintegy 300 dolgozója mellett 40 civil szervezet kapcsolódik be.

Az Újvidék 2021-Európa kulturális fővárosa Alapítvány igazgatója, Nemanja Milenković emlékeztetett arra, hogy a kulturális örökség évében a Vrdnik-torony területén fekvő helyet, valamint Vrdnik közelségét, mint ipari örökséget jelölte meg, ideértve a régi bányától kezdve szinte mindent.

Mindezt szem előtt tartva azt tervezzük, hogy Vrdnik a következő projektekben jelentős kulturális állomás lesz – emelte ki Milenković, és hozzátette, az év végéig a népszerű vrdniki Kaszinó épületében külön kiállítás nyílik a Fruška gora-i kolostorok fényképeiből, továbbá számos más fiataloknak szóló tartalom indul.