2024. április 25., csütörtök

Burgonya is meg nem is

A hajdújárási Futó család hét éve termeszt batátát

Édesburgonyának hívjuk, de semmi köze a krumplihoz, sokkal inkább a vidékünkön gyomként ismert apró szulákhoz (folyófű) és a dísznövényként ismert kerti hajnalkához (hajnalicska). Származásai helye Dél-Amerika, és habár régiónkban csak most kezd ismertté válni, a világon a 11. legnagyobb vetésterülettel rendelkező növényről van szó, amelynek megvastagodott gyökereit bolygónk különböző tájain népeledelként tartják számon – persze ehhez megfelelő éghajlati és talajadottságokra van szükség… Éppen ezért annak, aki vidékünkön édesburgonya-termesztésbe akar fogni, nem  kevés bátorságra is szüksége van. Utóbbiban a hajdújárási Futó Kornél sem szenvedett hiányt, aki hét évvel ezelőtt úgy döntött, hogy édesburgonya-, vagy ismertebb nevén batátatermesztésbe fog, hogy ezzel is bővítse kínálatát. A batátaszüreten már túl vagyunk, a különböző méretű és alakú batáták a teleltetésre várnak, vagy arra, hogy a piacon valaki megvásárolja őket, hogy azután semmihez sem hasonlítható gasztronómiai élményben legyen részük – a vásárlóknak, nem a batátának.

Futó Kornél (Gergely Árpád felvétele)

Futó Kornél (Gergely Árpád felvétele)

Otthonában kerestük fel Futó Kornélt, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, amelynek középpontjában eme nem mindennapi zöldségféle szerepelt.

Honnan jött az ötlet, hogy édesburgonyát termesszen?

– Hét éve termesztek édesburgonyát. Eleinte kevesebb sikerrel, de ma már talán kijelenthetem, hogy többek között a saját kárunkon megtanultuk, hogyan kell termeszteni. Természetesen van hová fejlődni, hisz régiónkban nem ismerik az emberek a termesztésének módját; egyelőre az agrárszakemberek is csak próbálgatják megismerni a termesztését. Egy horvátországi utam során találkoztam először az édesburgonyával, de a következő évben megtudtam, hogy Ásotthalmon, tehát szinte a szomszédban is foglalkoznak vele. Az első évben kétszáz palántát ültettem ki. A palánták értéke akkor 200 euró volt, de úgy döntöttem, hogy ennyit megér, és szerencsét próbálok. Az ültetés sikeres lett, minden palánta gyökeret eresztett és szép termésünk lett.

Milyenek a batáta környezeti igényei? Szereti a homokos észak-bácskai termőtalajt?

– A hajdújárási, horgosi homokos talaj ideális a batátának. Kötöttebb fekete földben is termeszthető – a hobbikertészek részéről, akiknek palántákat adok el, pozitív visszajelzéseket kaptam Topolya környékéről is. Őshazájában többéves növény, viszont nálunk, mivel nagyon érzékeny a hidegre, nem tud áttelelni. Tehát ősszel fel kell szedni, és nagyon oda kell figyelni a tárolására is, hisz a gyökerek sem szeretik a hideget. A meleget viszont nagyon kedvelik. A növényeket nagyon meleg helyen csíráztatjuk, majd fólia alatt neveljük a hajtásokat, és csak május végén, júniusban ültetjük ki a gyökér nélküli palántákat. Mi az idén július elején is ültettünk. A gyökerek kifejlődéséhez három meleg hónapra van szükség, a legintenzívebben a legnagyobb kánikulában növekednek.

A gyomok ellen fóliatakarással védekeznek (Futó Kornél felvétele)

A gyomok ellen fóliatakarással védekeznek (Futó Kornél felvétele)

Mennyire igényli az odafigyelést? Az év folyamán mennyit kell vele foglalkozni?

– Első ránézésre a batáta termesztése nagyon egyszerűnek tűnik. Miután elpalántáltuk, csak az öntözésre kell odafigyelni. A mi régiónkban a föld felett a batátának egyelőre nincs ellensége, sem a rovarok, sem a gombabetegségek nem támadják meg, vagyis vegyszermentesen termeszthető. Viszont a földben a cserebogárpajorok, lótücskök nagyon szeretik, mivel édes, igazi csemege a számukra. Utóbbiak ellen vetésforgóval védekezünk, és odafigyelünk, hogy a környéken ne legyenek parlagon hagyott területek. Ami viszont megdrágítja a termesztését, az az, hogy kézimunka-igényes. A palántálást kézzel végezzük, a gyomtalanítást szintén, mivel nem alkalmazható benne gyomirtó szer, és a betakarítást is, hiszen a héja nagyon érzékeny, az újkrumpliéhoz hasonlatos. Mi a gyomok ellen fóliatakarást alkalmazunk.

Említette, hogy a batáta raktározása nagy figyelmet igényel. Önök hogyan raktározzák? Mit tanácsolna azoknak, akik kicsiben termelik, hogyan tárolják a termést?

– Sokan abban tévednek, hogy a felszedett gyökereket a pincébe rakják le, mint a hagyományos burgonya esetében. Viszont a batáta ott egy-két hét múlva romlásnak indul. Mi amikor felszedjük a batátát, megmossuk és kiválogatjuk, majd 10–12 napig harminc fok feletti hőmérsékleten tartjuk, úgymond gyógyítjuk a sebeit. Ezt követően sem szabad 14–15 fok alatt tárolni. Első évben ezt nem vettem elég komolyan, és a termés egy része a szemétbe került. A gyökér megfelelő körülmények között a következő év májusáig-júniusáig tárolható. Aki kicsiben termel batátát, annak azt tanácsolom, hogy a gyökerek felszedésével érdemes minél tovább várni, hisz azok folyamatosan növekszenek az első fagyig. A megtisztított gyökereket igyekezzenek minél melegebben tartani, először helyezzék fűtőtestek, vagy radiátorok mellé, hogy a gyökérhéj beszáradjon. Utána három hónapon belül ajánlott elfogyasztani.

Íz- és színkavalkád batáta módra

Íz- és színkavalkád batáta módra

Hogyan tudja értékesíteni a batátát?

– Miután megvolt az első szüretünk, szembesültünk az első gondokkal, hisz a termést értékesíteni kellett. Amikor a többi zöldség és gyümölcs mellett batátával is megjelentem a piacon, az emberek a csodájára jártak. Rengeteget kellett magyarázni az embereknek, sőt a mái napig sokan megállnak, megnézegetik, és a céklához vagy valami retekhez hasonlítják, és megkérdezik, hogy mi is ez. Ahogy mind többen megismerik, egyre bővül a piaca. Sokat jelent, ha a médiában, főzőműsorokban vagy egyéb helyeken hallanak az emberek az édesburgonyáról, akkor észrevehetően megnő a kereslet iránta. A termés töredékét értékesítem a helyi piacon, Szabadkán és Topolyán, a nagy részét újvidéki, belgrádi viszonteladóknak adjuk el.

Az Önök konyhájában is helyet kap a batáta?

– Természetesen mi sok batátát fogyasztunk, heti két alkalommal terítékre kerül. Bármilyen étel elkészíthető belőle, ami a hagyományos krumpliból, paprikásba azonban nem ajánlott az édeskés íze miatt. Pürésíthető, tésztafélékbe is belekeverhető, párolva, főzve és sütve is fogyasztható. Mivel vegyszermentesen termeszthető, nagyon sok kismama vásárolja a gyermekének. Első szilárd tápláléknak kiváló, és az édeskés íze miatt minden csecsemő szereti. Az én lányomnak is ez volt az első szilárd tápláléka.

Legutolsó kérdésünkre Futó Kornél felesége adott legjobb választ, amint az asztalra helyezett tányéron lévő muffinokra mutatott, mondván az is batátával készült.