2024. április 24., szerda

A kegyelet virágai Csantavéren

Horvát Tímea: Akkor biztosított a jövőnk, ha vállaljuk múltunkat és nemzeti hovatartozásunkat

Pénteken, halottak napján, a csantavéri Nagytemetőben lévő emléktáblánál is megemlékeztek az 1944/45-ös ártatlan vajdasági magyar áldozatokról. A Magyar Nemzeti Tanács és a szabadkai önkormányzat támogatásának köszönhetően 2014-ben emeltek emlékművet a temetőben annak az 53 magyarnak, akiket otthonukból elhurcolva ártatlanul kivégeztek.

Az emléktáblán 53 név szerepel (Fotó: Gergely Árpád)

Az emléktáblán 53 név szerepel (Fotó: Gergely Árpád)

A megemlékezésen a Himnusz elhangzása után Utcai Róbert plébános közös imára szólította fel a jelenlévőket, majd Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy családok százai veszítették el szeretteiket a gyűlölet tombolása folytán.

– A vélt vagy valós sérelmekből fakadó bosszúvágy nem kímélt sem fiatalt, sem öreget, nem kímélt senkit sem nemzeti hovatartozásától függetlenül. Igaz, hogy ebben a mészárlásban leginkább magyarok estek áldozatul, de az akkori hatalom más nemzetiségű ellenségével is leszámolt. Sajnos még ma is vannak olyanok, akik a tényekkel nem tudnak szembesülni, és nem vállalják a főhajtást az áldozatok sírhantjai felett. Szabadka város és Csantavér jóérzésű polgárait nem lehetett, és ma sem lehet megtéveszteni, mert tudják az igazságot, és évről évre itt róják le kegyeletüket az emléktábla és a sírhantok felett – mondta az alpolgármester, majd kiemelte, hogy „akkor biztosított a jövőnk, ha vállaljuk múltunkat és nemzeti hovatartozásunkat”, ahogyan azt elveszett polgártársaink is tették.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Kozma Boldizsár, a kegyeleti bizottság tagja a hozzátartozók és a bizottság nevében elmondta, hogy nem csak az áldozatokat érinti az 1944/45-ös atrocitás, hanem mindazokat a közeli hozzátartozókat, feleségeket, gyermekeket is, akik otthon maradtak.

A kegyelet virágait a megemlékezés végén helyezték el.