2024. április 25., csütörtök

Emlékezni nem lehetőség, hanem kötelesség

Megemlékezést és koszorúzást tartottak a horgosi katolikus temetőben

Tegnap délután a horgosi katolikus temetőben megtartott ünnepi szentmise után megemlékezésre gyülekeztek a polgárok, akik a jugoszláv néphadsereg katonasága által a második világháború végén elkövetett vérengzések áldozataira emlékeztek.

Vass Zoltán és Huzsvár Ervin koszorúz (Gergely József felvétele)

Vass Zoltán és Huzsvár Ervin koszorúz (Gergely József felvétele)

Gutási Ákos atya megszentelte az emlékhelyet, amelynek a négy oszlopán elhelyezett emléktáblákra vésték rá a kései utókor számára annak a több mint nyolcvan horgosi és környékbeli magyar férfinak a nevét, akiket 1944. november 20-án bírósági eljárás nélkül, hamis tanúk koholt vádjai alapján végeztek ki Horgos közelében. A hozzátartozók később kiásták az áldozatok földi maradványait, és a horgosi csárda mögött temették el őket. A helyet nemrégiben vaskereszttel jelölték meg.

A megemlékezésen az általános iskolások művelődési műsorát követően Vass Zoltán történész emlékezett meg a 74 évvel ezelőtt lejátszódott véres eseményekről és azok áldozatairól.

– Az ember először fizikai értelemben hal meg. Másodszor akkor, amikor szerettei szívéből is kiveszik az emléke, harmadszor pedig, amikor besüppedt sírhantját gaz lepi el. A mi mártírjaink sírját a kezdetek óta gaz fedi be, a kilencvenes évek óta azonban ezeken a korábban jelöletlen sírokon is egyre több a virág. A 2000-es évektől kezdve Vajdaság számos településén méltó emlékhelyen emlékezhetünk meg a bosszú áldozatává vált szeretteinkről. Ez egyben azt is jelenti, hogy a harmadik halál nem következett és nem is következhet be – fogalmazott Vass Zoltán, aki kitért arra is, hogy a történészek feltárták a második világháború végének történéseit.

– Horgoson 1941-ben a bevonuló magyar honvédekre felfegyverzett szerbek rálőttek, a magyar hatóságok kivégeztek tizennégy embert, szerbeket és néhány zsidót, akiket a lövöldözésben való részvétellel gyanúsítottak. 1944-ben a bevonuló partizánok hatvanöt magyar horgosi lakoson álltak bosszút. Szerencsére ma már úgy tűnik, mindkét nép tanult a múltból. A két nép történelmi megbékélésében mérföldkő volt a csúrogi emlékhely megnyitása. Magyarország és Szerbia gazdasági és egyéb kapcsolatai egyre szorosabbak és egyre gyümölcsözőbbek. A két szomszédos ország vezetői baráti viszonyt ápolnak, és a kisebbségek helyzete és önrendelkezési jogai is példaértékűek. Mindez arra sarkall bennünket, hogy pozitívan tekintsünk a jövőbe. A magyar közösség már megbocsátotta a XX. században őt ért atrocitásokat, de kötelességünk emlékezni rá, és ahogyan Adorján plébánosa fogalmazott: „Nekünk ma megemlékezni nem lehetőség, hanem kötelesség mindaddig, amíg katolikus közösség népesíti be falvainkat” – hangsúlyozta a történész.

A horgosi áldozatok emlékhelyét Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Rusz Radován, a VMSZ képviseletében Bús Ottó és Bővíz Jenő, a magyarkanizsai önkormányzat nevében Huzsvár Ervin és Vass Zoltán, az MNT képviseletében Szekeres Valentin, a horgosi helyi közösség nevében pedig Sors Róbert, Dudás Zoltán és Balázs Piri Gábor koszorúzta meg.