2024. március 28., csütörtök

Az orosz tankok között hallgatnak a harangok

Kishegyesen az 1956-os magyar szabadságharcra emlékeznek

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében szombaton egy megemlékezésre fog sor kerülni, amely az 1956-os magyar szabadságharc hőseinek állít emléket.

A megemlékezés 18 óra 30 perckor, a színházterem falán lévő 56-os emléktábla megkoszorúzásával fog kezdődni. Ezt 19 órától a Rizgetős táncegyüttes és a Fokos zenekar ünnepi műsora követi. A műsor Az orosz tankok között hallgatnak a harangok címet viseli. Patyerek Csaba, művelődési egyesület koordinátora a táncegyüttes vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a műsorban próbálják újszerű módon megközelíteni a szabadságharc idején történteket.

- Ez a műsor felvonultatja és megjeleníti mindazokat helyszíneket és eseményeket, amelyek 56-ot jellemezték. Viszont próbáltuk újszerűen megközelíteni az akkori eseményeket, ezért négy bebörtönzött karakter visszaemlékezései alapján meséljük el az egész történetet. Ők ott voltak a parlament előtti Nagy Imre beszéden, a rádió székháza előtti történésekkor, az orosz hadsereg bevonulásakor, stb. A négy főszereplő a börtön „jelenéből” emlékezik vissza ezekre, és a különböző karakterek különböző hangulatban emlékeznek. Van aki fél, van aki reménykedik, van aki teljesen reményvesztett és van akiből a harag szól – számolt be Patyerek, majd arról is szólt, hogy az eddigi tapasztalatoktól eltérően most úgy állították össze a műsort, hogy vers ne igazán legyen benne. Mindössze egy vers fog elhangzani hangfelvételről, emellett archív hangfelvételeket is be fognak játszani. Különböző jeleneteknél zenés bejátszások is lesznek, pl. az orosz hadsereg bevonulásának ilyen lesz a zenei aláfestése, tudtuk meg a vezetőtől, aki annyit biztosan ígér, hogy nem egy megszokott előadás lesz.