2024. április 26., péntek

Saláta-nagyhatalom Szerémségben

Az olasz La Linea Verde feldolgozóipari vállalat 70 embernek ad munkát Dobrincin

Ünnepélyesen megkezdte működését Dobrincin az olaszországi La Linea Verde salátagyár. Az üzemet ma Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, a szerbiai olasz nagykövetség küldöttei és Ruma község elöljárói látogatták meg.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

A La Linea Verde nagyságrendileg Európában a hatodik, Szerbiában pedig az első friss zöldségtermékeket csomagoló, salátákat és szendvicseket gyártó üzem. Dobrincin a gyár 6000 négyzetméteres üzemet nyitott, és jelenleg 70 személyt foglalkoztat. A salátagyár hároméves terve szerint összesen 150 személyt állítanak majd munkába. Az olasz vállalat 10 millió eurót fektetett be a szerémségi üzem megnyitásába.

– Az ilyen befektetési és feldolgozási kapacitással bíró vállalatok szükségesek Szerbiának és Vajdaságnak. Ruma községben 1500 hektárnyi termőföldön történik konyhakerti zöldségtermesztés. A tartományi kormány a községben két év alatt 36 fóliasátras és 290 öntözési projektumot támogatott, zömében mind zöldségtermesztési gazdákat – mondta Vuk Radojević, hozzátéve, hogy a támogatások értéke meghaladta a 170 millió dinárt.

A mezőgazdasági miniszter felhívta a vajdasági termelők figyelmét arra, hogy használják ki a tartományi kormány támogatásait és pályázatait, majd hozzátette, hogy a mezőgazdasági tárca a nemzetközi AGRINNO projektumon keresztül is támogatja a gazdákat. Szavai szerint a minisztérium 24 feldolgozóipari és genetikai állományjavító projektumot hagyott jóvá.

– Közülük az egyik a La Linea Verde feldolgozóipari üzem, amely egy olyan faluban épült fel, amelyikre senki sem mert gondolni. A helyi mezőgazdászok most az összes helyben termesztett zöldséget el tudják majd adni a salátagyárnak – mondta a tárcavezető.

A mezőgazdasági miniszter az üzemlátogatáson az olasz vállalatnak átadott egy 97 hektáros állami földbérlési szerződést is, amelyen zöldségtermesztést folytat majd a salátagyár.

A tartományi mezőgazdasági titkár ezt követően Kölpényben részt vett a DEM malomipari és állati takarmányt gyártó üzem új csarnokának felavatásán is.