2024. április 18., csütörtök

„Tokió két érmet hoz majd”

A jelenlegi generáció már 25 éremmel büszkélkedhet – Sajtótájékoztatót tartott Belgrádban a Szerbiai Birkózószövetség

Az összes sportágban megszerezett érmek 13–15 százalékát a birkózók hozták. Reméljük, hogy az év végén a sportminisztérium ezt az eredményt a sport támogatására szánt pénzösszeg elosztásánál is figyelembe veszi” – emelte ki Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke a Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, már annak is örülne, ha a birkózásra szánt összeg a sport támogatását szolgáló büdzsé 1-2 százalékát tenné ki. Hangsúlyozta, a birkózás hozza a legtöbb érmet, mégis az egyik legkevésbé támogatott sport.

Harminchét év után sikerült a szerbiai birkózóknak 3 éremmel hazatérniük a világbajnokságról. Mint arra Trajković rámutatott, Davor Štefanek (67 kg) ezüst-, Nemes Viktor (77 kg) bronz- és Mihail Kajaia (97 kg) bronzérmével történelmet írt a budapesti kötött- és szabadfogású birkózó-világbajnokságon, ami után a világranglistán a szerb csapat a 4–5. helyet osztja az azerbajdzsáni válogatottal.

Ha volt is ilyen eredmény a történelemben ezen a területen, akkor még egy 20 millió fős szövetségi államban éltünk. Ugyanakkor a Szovjetunió is egy állam volt, ma viszont a szovjet iskolából már 12–15 válogatott indul a világbajnokságokon. Vagyis a fiainknak sokkal nehezebb utat kell bejárniuk, mégis éremmel térnek haza. Sőt, visszakerültünk a birkózó-nagyhatalmak közé, a birkózóink elérték, hogy nem számítanak többé könnyű ellenfélnek – emelte ki Trajković, majd rámutatott arra is, hogy kis sport lévén minden pénzt, amit a sportra szánnak, igyekeznek úgy befektetni, hogy az megtérüljön. Arra törekednek majd, hogy tömegesebbé tegyék a birkózást, hiszen véleménye szerint csak ezáltal, illetve kiváló edzőkkel és edzésekkel lehet utánpótlást nevelni, a sportág világpozícióját megtartani.

Davor Štefanek, aki egyben a Szerbiai Sportszövetség elnöke is, ezúttal ezüstéremmel tért haza, reagálva Trajković szavaira, rámutatott, ő is abban bízik, hogy az állam még inkább felismeri majd – véleménye szerint nem a kis sportágakat – az egyéni sportokat. Elemezve a budapesti bajnokságot, kiemelte, kiválónak tartja Frísz Krisztián 5. helyezését, hozta az olimpiai játékok követelményét. Rámutatott, Aleksandar Maksimović is épphogy lecsúszott a dobogóról, ugyanakkor Nemes és Kajaia bronzérme sokkal nagyobb örömmel töltötte el őt, mint az ezüst megszerzése, hiszen Nemes is kiválóan küzdött, míg a grúziai származású versenyző a megfelelő pillanatban fordította meg az állást.

Štefanek csapatkapitányként elmondta, hisz sporttársaiban, és meggyőződése, hogy a következő megmérettetésen Bukarestben, majd Kazahsztánban még jobbnak bizonyulnak majd. Meglátása szerint Tokióban az olimpiai játékokon 2020-ban két érmet is szerezhetnek.

A jelenleg versenyben levő generáció az elmúlt időszakban összesen 25 érmet nyert az olimpián, vagy világ-, illetve európai versenyeken. Davor Štefanek számít minden idők legsikeresebb birkózójának, 9 éremmel, Nemes Viktornak 5 érme van, és itt van Frísz Krisztián, Mihail Kajaia, Aleksandar Maksimović, Radomir Petković és Stevan Mićić – mutatott rá Milorad Dokmanac szövetségi kapitány. Sreten Damjanović, a válogatott edzője, aki már 50 éve foglalkozik birkózással, kiemelte, bekerülni a világ 8 legjobb csapata közé nem kis teljesítmény, és ez az egyik legjobb birkózógenerációnak köszönhető.