2024. március 28., csütörtök

„Nem a tudást, hanem az akarást nézzük”

Tizedszer tartották meg a felsőhegyi Népzenei Találkozót

Tizedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a felsőhegyi Népzenei Találkozót, amelyet a helyi Népdalbarátok Klubja hívott életre.

A rendezvénynek a felsőhegyi művelődési otthon adott helyet, ahova több településről is érkeztek kórusok, hogy bemutathassák énektudásukat, illetve együtt eltölthessenek egy kellemes estét. A rendezvényen a házigazdák mellett az adai, a moholi, a völgyesi, a törökfalui, a gunarasi és az oromi vendégek is színpadra léptek, hangulatos produkciókkal varázsolva el az egybegyűlteket.

A műsor keretében több ismert és kevésbé ismert népdal is felcsendült, amivel azt kívánták erősíteni a helyiek és környékbeliek, hogy néphagyományaink ezen ága nagyon fontos, őrizni, ápolni kell értékeinket, ami fogyatkozó közösségünkben kiemelkedő fontosságú kincs.

– Annak idején édesapám, Györe István szervezte ezeket a programokat. Úgy érzem, ezt mindig muszáj megemlítenem, hiszen ha ő még ma is élne, akkor nem biztos, hogy én színre kerülök. Miután édesapám elhunyt, a felsőhegyi csoport nem szeretett volna feloszlani, így engem kértek meg, hogy folytassuk a heti összejöveteleinket, tartsunk próbákat, ne hagyjuk széthullani a csoportot. Ebben maximálisan egyetértettem velük, hiszen egy falu életébe kell egy kis szín, ami ad valami pluszt a hétköznapok szürkeségében – mondta Kopasz Etelka, a Népdalbarátok Klubja elnök asszonya, hozzátéve, a falu lélekszáma azonban azóta annyira lecsökkent, hogy alig van utánpótlás a csoportban.

– A fiatalok vagy a tanulmányaik miatt sodródnak el innen, vagy azért, mert máshol szeretnének szerencsét próbálni. Így azonban egyáltalán nem könnyű életben tartani a csoportot, és pezsgő életet teremteni az egyesület berkeiben – fogalmazott Kopasz Etelka, aki elmondta azt is, hogy a lakosság fogyatkozása ellenére még most is elmondhatják magukról, hogy a próbáikon négy generáció gyűlik össze, a tizenkét főből álló csoportban vannak tizenévesek és hetven év felettiek is, így az ottani közeg még mindig arról tanúskodik, hogy ha nehéz is, érdemes csinálni, mert van kinek. Az énekoktatást az egyesület elnöke, Kopasz Etelka, a citeraoktatást pedig a fia, Graca Attila, az egyesület művészeti vezetője irányítja.

A hagyományos népzenei találkozó a mai napig magában hordozza azokat az értékeket, amelyeket a megálmodói annak idején, az indulásakor célkitűzésként fogalmaztak meg, vagyis napjainkban is a régi népdalok éneklése, a régi hangszereken való játék átadása, a közösen eltöltött hangulatos este megélése áll a rendezvény középpontban. A résztvevők elmondásuk alapján annak idején Bodor Anikótól is nagyon sokat merítettek, így a neki köszönhetően megismert hagyományos énekeket is szeretnék évről évre megeleveníteni a rendezvényen.

A X. Népzenei Találkozón a fellépők produkciói után ezúttal is a Skála zenekar húzta a talpalávalót a vendégeknek, akik a kiváló hangulatú rendezvényen maradandó élménnyel gazdagodhattak.