2024. április 19., péntek

Tiszta víz a vízgyárból

A Komgrad felújította a vízszolgáltató és -tisztító rendszert Topolyán

Felújították a topolyai ivóvízkutakból nyert nyers vizet átdolgozó szűrőrendszert, az úgynevezett vízgyárat. Domány Dudás Diana, a vízhálózatot és a kutakat üzemeltető Komgrad Kommunális Közvállalat igazgatónője rámutatott, hogy a szerkezeten elvégzett munkálatok elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a jövőben is jó minőségű ivóvíz folyjon a topolyai csapokból.

– A múlt év végén az illetékes felügyelőség jelezte, hogy elérkezett az ideje a szűrőberendezés cseréjének, mivel bizonyos idő után csökken a hatékonysága. Ez egy hosszan tartó folyamat, hiszen még februárban kezdtük el, és a közelmúltban sikerült befejezni – nyilatkozta a Komgrad igazgatónője, aki elárulta azt is, hogy a jövőben bővíteni szeretnék a vízgyár kapacitását, mert igény van rá.

A víztisztító berendezés karbantartási munkálatait egy arra szakosodott cég szolgáltatásainak igénybe vételével, az illetékes felügyelőség folyamatos jelenlétével, illetve Pazsa János okleveles vízépítő mérnök, a Komgrad ivóvíz- és csatornázási részlegének a műszaki vezetője felügyeletével végezte el a közvállalat.

– A víztisztító berendezésről azt kell tudni, hogy a topolyai víznyerő telep 7 kútjából származó úgynevezett nyers vizet dolgozza át. Ezek a kutak átlag 100 méter mélyek, és a megközelítőleg 30 cm-es átmérőjű furatokból búvárszivattyúkkal nyerjük ki a vizet. Ez a víz egy közös csövön keresztül érkezik a célnak megfelelő épületbe Topolya északi részén. A nyers vizet úgynevezett vízkondicionáló berendezés segítségével légköri oxigénnel dúsítjuk, erre azért van szükség, mert az oxigén segítségével felfogható a vastartalom. Majd átvezetjük egy ülepítőn, ami késlelteti a víz továbbjutását, vagyis 30 percig pihen az ülepítőben. Után tovább folyik a szűrők felé. Egyrétegű homok filteres szűrőrendszeren halad keresztül, ez megfelelő szemcsenagyságú, Valjevóból származó tiszta kvarc homokkal szűri át a vizet. A homokszűrőkben kialakult bioflóra, vagyis az ott megtelepedett hasznos baktériumok egyfajta biológiai folyamat során leépítik az ammóniumot, vagyis felélik. Idővel ez a homok erodálódik, vagyis elhasználódik, és pótolni kell – nyilatkozta a csatornázási és ivóvízrészleg műszaki felelőse, aki azt is elmondta, hogy a korábbi szerkezet 2005-ben épült ki, és körülbelül 2007-től fogva üzemelt teljes kapacitással, annyi idő kellett hozzá, hogy a baktériumok megfelelően elszaporodjanak.

Pazsa János (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Pazsa János (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A topolyai nyers víz a régióra jellemzően több vasat és ammóniumot tartalmaz, előrebocsátom, hogy a vízben arzén nincs! A szűrés után Topolya ivóvize klórozáson esik át, majd tartályokba kerül, onnan pedig a hálózatba – tudtuk meg, illetve Pazsa János azt is elmondta, hogy egy eszköz segítségével folyamatosan ellenőrzik és szinten tartják a klór százalékarányát. Az előírások értelmében ez a szint 0,3-0,5 mg literenként.

– A szűrőrendszer felújítása mellett a víztartályokat is kitisztítottuk és fertőtlenítettük, és a pumpák szervizelése is megtörtént. Tehát elvégeztük a vízgyár teljes felújítását – nyilatkozta a Komgrad műszaki illetékese, aki maga is megerősítette, hogy a hatósági elemzés alapján Topolya ivóvize megfelel a település lakottsági arányát figyelembe vevő előírásoknak.

A Komgrad igazgatónője elmondta még, hogy az új, szűrt vizet szolgáltató rendszert igénybe vevők hosszabb ideje 53 dinárt fizetnek köbméterenként a városban. Hangsúlyt fektetnek a régebbi vízórák megbízhatóságának ellenőrzésére is, és adott esetben kicserélik. Tavaly november óta több száz, 5 évnél régebbi vízórát sikerült lecserélni Topolyán annak érdekében, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit elfogyasztott. A közvállalat hosszú távú céljai között szerepel még a város területén a mikrokutak felszámolása, és valamennyi háztartás rácsatlakoztatása az új rendszerre.