2024. április 25., csütörtök

A gazdák szolgálatában

Új falugazdásza lett Kishegyes község falugazdász szolgálatának – Egyre több gazda kéri a szolgálat segítségét

A falugazdász szolgálat Vajdaság-szerte a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségén keresztül működik, illetve a magyarországi mezőgazdasági minisztérium támogatásával. A hathatós támogatásnak köszönhetően Kishegyesen községben egy új, fiatal falugazdásszal bővült a szolgálat. Fekete Andor a közelmúltban vette át ezt a funkciót, s elmondása szerint elsősorban a hatékony pályázásban szeretnék segíteni a gazdákat.

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

Fekete Andor (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a falugazdász szolgálat létjogosultságot nyert. Most már több mint 20 falugazdász dolgozik Vajdaság-szerte, és igyekszünk lefedni minden magyarlakta települést, annak érdekében, hogy a gazdálkodók segítségére legyünk. Fontos, hogy minél jobban ki tudják használni a lehetőségeket, legyen szó támogatásról vagy pályázatról. Természetesen abban is a segítségükre vagyunk, hogy feltalálják magukat a bürokratikus rendszerben. Elsődleges célom, hogy gazdáink minél sikeresebben vegyenek részt a különféle pályázatokon. Az elsők között szeretném feltérképezni azokat a gazdálkodókat, akik helyi termékeket állítanak elő a községben. Ez azért fontos, hogy a következő években a leghatékonyabban segíthessük őket hozzá a sikeres pályázáshoz. Bácsfeketehegyen kiemelt helyen szerepel a fekete meggy, amit Prima néven elismertek önálló fajtaként. Ez a régió egyik legismertebb gyümölcse, amiben hatalmas potenciál rejtőzik, sok embernek jelenthet megélhetést, illetve plusz jövedelmet – mondta el Fekete.

A fiatal falugazdász nagy súlyt fektet az interneten való jelenlétre is. Elmondása szerint egyre többen használják a világhálót és a közösségi oldalakat. Ez egyre inkább érinti az idősebb generációkat is, szívesen használják informálódásra és kapcsolattartásra egyaránt.

– Fontos, hogy naprakész információkkal lássuk el a gazdákat, hiszen nem mindennap jönnek be az irodába. A Facebook-profilunkon viszont mindig friss információkat kapnak, és a kapcsolatot is tudjuk tartani. Ily módon szinte azonnal tudom értesíteni a gazdákat, ha valami újdonság történik – számolt be Fekete, aki saját bevallása szerint még csak ismerkedik a gazdákkal. Másfél hónapja látja el a falugazdászi posztot, és most már egyre többen fordulnak hozzá.

– A gazdák egyre bátrabban és nagyobb számban kérik a segítségemet, így Kishegyes községben is igazolva látom a falugazdász szolgálat létjogosultságát. Nagyon sok elképzelésünk van, amiről még korai lenne beszélni, de a helyi gazdák biztosan sok hasznát fogják látni tevékenységünknek – hangsúlyozta a fiatal falugazdász.

Kishegyes községben két helyen működik falugazdász iroda. Kishegyesen a községháza épületében, a katonai ügyosztály mellett, a 8-as számú irodában található, s kedden és pénteken várja az érdeklődőket 7 és 15 óra között. Bácsfeketehegyen a helyi közösség épületében, a Gazdakör irodájában fogadják az ügyfeleket hétfőn, szerdán és csütörtökön, szintén 7-től 15 óráig.