2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Védekezés és támadás

Rebrov a Lobanovszkij-féle taktikával építene ismét nagy és erős Fradit

Egy hete éppen azt írtuk, hogy a Felcsúton meglepő és váratlan vereséget szenvedő Ferencváros szeretne azonnal javítani Diósgyőrben, de arra még a fanatikusabb szurkolók sem gondoltak, hogy ez nagyszerű játékkal és gólzáporral jár majd. Már csak azért sem, mert ez nem feltétlenül van benne a Ferencváros jelenlegi taktikájában és játékában.

Szerhij Rebrov érkezésével ugyanis nem az lett a fő cél, hogy a csapat sok gólt lőjön, hanem keveset kapjon. Amit az orosz–ukrán (szovjet) labdarúgás Valerij Maszlovtól, majd Valerij Lobanovszkijtól megtanult, azt Rebrov sem feledte: így aztán a Fradi igyekszik letámadással labdát szerezni, területszűkítéssel határozottan védekezni. Ezért fordulhatott elő, hogy amióta ő az edző, csapata mindössze kétszer szerzett egynél több gólt, de mind a Vidi, mind a Debrecen ellen 2:2 lett az eredmény – a támadásra való túlzott összpontosítás a védekezés rovására ment.

Hogy Diósgyőrben miért sikerült mégis 4:1-re nyerni szombaton? Mert a borsodiak jóval gyengébb minőséget képviseltek a Vidinél és a Debrecennél, Böde Dániel tankstílusa pedig tökéletesen érvényesült.

Nagyon fontos volt a három pont megszerzése a legutóbbi meccs után, és megérdemelten győztünk. Látom a potenciált a játékosokban, és azt is, hogy egyre jobban értik, mit szeretnénk játszani. Hosszú út áll még előttünk, de a megfelelő ösvényen haladunk. A Diósgyőr kemény ellenfél, azért nyertünk 4:1-re, mert védekezésben és támadásban is jól teljesítettünk, és kiérdemeltük ezt az eredményt. Persze védekezésben még voltak problémáink, ezeket ki kell javítanunk. Elöl pedig úgy érzem, még többet is lőhettünk volna. A fiúk úgy küzdöttek, ahogy azt elvárom tőlük!” – vélte Rebrov.

A szerdai, sárvári kupamérkőzés után szombaton örökrangadó vár a csapatra, az MTK ellen július végén idegenben 4:1-re győzött, de nem szabad elfeledni, hogy a kék-fehérek a harmadik helyen állnak, négy bajnoki óta veretlenek, és idegenben hat meccsből négyet is hoztak, csupán egyszer kaptak ki.

A forduló meglepetését a Vidi botlása jelentette, a PAOK otthonában brillírozó fehérváriak visszaszürkültek gyorsan az OTP Bank Liga világába, és mindössze 2:2-es döntetlent értek el az újonc Kisvárda otthonában. Marko Nikolić edző nem véletlenül volt bosszús, és úgy fogalmazott, nem a hazaiak nyertek egy pontot, hanem ők veszítettek el kettőt. „Miután a Kisvárda egyenlített, túl idegessé váltunk, a bíróval és a hazai csapat játékosaival foglalkoztunk, nem pedig azzal, hogy megnyerjük a meccset. Elsősorban ezek az okok vezettek ahhoz, hogy csak egy ponttal távoztunk innen” – fogalmazott önkritikusan. Szombaton Pakson lehet javítani, ahol a 2018/2019-es szezonban még nem nyert senki, és ahol a legutóbbi kilenc, egymás elleni bajnoki közül kétszer is kikapott.

A Honvéd Kisvárdán játszik, ahol győzelemmel szeretne a Fradi nyomában maradni, míg a Debrecen egy esetleges mezőkövesdi sikerrel akár a dobogóra is felléphetne. A Puskás Akadémia az edzőváltás felé sodródó Diósgyőrt látja vendégül, míg Újpestre a Haladás látogat, amelyen Michal Hipp kirúgása és Horváth Ferenc kinevezése sem segített: a csapat a legutóbbi öt bajnokiját elveszítette, és nyolc forduló óta nyeretlen.

 A 13. forduló programja

November 3., szombat: Kisvárda–Honvéd (17 óra), Mezőkövesd–Debrecen (17 óra), Paks–Vidi (17 óra), Puskás Akadémia–Diósgyőr (17 óra), Újpest–Haladás (17 óra), Ferencváros–MTK (19.30).