2024. március 28., csütörtök

Szokatlan párosítás, csodálatos élmény

Érzelmeink széles skáláját megmozgató élményt nyújtott az Arcord ausztriai szerb duó – Ana Topalović csellista és Nikola Đorić harmonikás – az újvidéki Városháza családias hangulatú dísztermében kedd este összegyűlt közönségének. Előző sikeres fellépésük színhelye fővárosunk városi képviselő-testületének díszterme volt.

Egy csellista és egy harmonikás különös párosításnak tűnt, de győztes kombinációnak bizonyult. A ragyogó technikájú, temperamentumos, fiatal zenészek élvezetes zenetörténeti utazással ajándékoztak meg bennünket. F. J. Haydn C-dúr csellóversenye (Hob. VII:1), a gordonkarepertoár népszerű darabja, az érzelmekben gazdag, de mégis oly könnyedséggel patakzó koncertje után Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyegin operájából a Lenszkij-áriát szólaltatták meg. Majd David Popper, a bécsi udvari opera zenekarában működő gordonkaművész és zeneszerző Magyar rapszódiájával (Ungarische Rapsodie, op. 68) és az argentin Astor Piazzolla Nagy tangójával (Le grand tango) kavarták fel az érzelmeinket. Csodálatos élmény volt a két ragyogó zenész előadásában az orosz Dmitrij Sosztakovics Három prelúdiuma (op.34 –10, 17, 18) is, továbbá Johanna Doderernek a Wutmarsch c. szerzeménye, amelyet az Arcord duónak szentelt, és élveztük Aleksandar Sedlar kiváló kortárs belgrádi zeneszerző, zenész és karmester Kóló c. táncát is.

A duó zenészei számos nemzetközi fesztiválon léptek fel, valamint többek között rendszeresen hangversenyeznek a legnagyobb koncerttermekben, a bécsi Musikvereinban és Konzerthausban, a müncheni Gasteigban és az osztrák Rundfunkhausban, és vendégszerepeltek Kínában is. Az újvidéki közönség meggyőződhetett arról, amit a kritikusok kiemelnek az Arcord duó fellépéseiről, hogy a zenészek az eredeti mű egyetlenegy tónusát sem változtatják meg, de virtuozitással és sajátságos módon tolmácsolják a klasszikus és kortárs zeneszerzők darabjait.

A sikeres koncertre az Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében, az Ausztriai Kulturális Fórum támogatásával került sor.